Hoe komt verlenging in beeld
28 november 2016
Vraag nummer: 48411
Wordt men na 10 jaar ingelicht voor verlenging van een graf of moet je er zelf achteraan? Ik neem aan dat het niet automatisch gaat.
Antwoord:
Geachte heer of mevrouw,
Beide. De begraafplaats moet u inlichten dat het mogelijk is de grafrechten te verlengen. Maar u moet er ook zelf achteraan. Begraafplaatsen kunnen niet altijd de juiste actuele adresgegevens hebben.
Tussen 1991 en 2010 had een begraafplaats de zware plicht om de rechthebbende van een graf tijdig te informeren over de verlenging van grafrechten. Maar men kon dat vaak niet realiseren. Rechthebbenden overleden; de nabestaanden kwamen vaak niet op de idee om de grafrechten dan over te laten schrijven. Dan had de administratie van de begraafplaats geen contact meer met de familie.
Ook gingen mensen verhuizen (de gemiddelde Nederlander verhuist 1 keer per 7 jaar) zonder een adreswijziging door te geven. Men gaf het dan wel door aan de gemeente, maar niet aan de administratie van de begraafplaats. Maar dat is ook bij een gemeente niet hetzelfde. Kerkelijke begraafplaatsen hebben geen toegang tot het bevolkingsregister van de gemeente. Rechthebbenden en nabestaanden moeten dus altijd zelf adreswijzigingen en overlijdens e.d. doorgeven, want de begraafplaatsadministratie kan er niet op een andere manier achter komen.
In 2010 is daarom bij een herziening van de Wet op de lijkbezorging gesteld dat rechthebbenden op graven en nabestaanden zelf evenzeer verantwoordelijk zijn voor adreswijzigingen en contact om gebruiksrechten van een graf te verlengen.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.
TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl