Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Handtekening verzoek aankoop graf

4 oktober 2017

Vraag nummer: 52231

Geachte mr. Van Putten,

Dank u voor uw snelle reactie. Wij zijn het volledig met u eens maar er rest ons nog een vraag. Is hiervoor een wettelijke basis bv. Wet op de lijk Bezorging? Ook voor overschrijving van een graf altijd handtekening van de rechthebbende nodig?

Antwoord:

Geachte heer,

De noodzaak van een handtekening is gewoon algemeen recht. In het verbintenissenrecht, denk ik, want het is zo basaal. Dat stelt geen enkele jurist ooit ter discussie. Maar er zijn ook bijzondere wetten met eigen nadrukkelijke regelingen.

In de Algemene wet bestuursrecht staat dat aanvragen schriftelijk moeten worden gedaan en dat besluiten van de gemeente en andere overheden schriftelijk moeten worden genomen. Een schriftelijke aanvraag is pas compleet met handtekening en een beschikking van burgemeester en wethouders idem. Schriftelijk = altijd inclusief handtekening.

Ik heb bijvoorbeeld onlangs bij een gemeente een bezwaarschrift ingediend tegen het verlenen van een grafrecht aan een derde. De betreffende akte is niet ondertekend. Een grafakte zonder handtekening is geen geldige akte. Het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering regelt in artikel 156, eerste lid: "Akten zijn ondertekende geschriften, bestemd om tot bewijs te dienen".

Voor de overschrijving van een graf is inderdaad ook altijd een handtekening nodig, tenzij de rechthebbende overleden is. Maar daar moet dan bewijs van zijn. Ook weer schriftelijk, natuurlijk ;-)

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.