Grafrechten voor eigen urnenkelder terecht?
23 oktober 2016
Vraag nummer: 47890
Onze moeder is in december overleden. Ze is bij ons vader begraven. Ons vader stond in een urn in een keldertje. Ons moeder betaalde elk jaar grafrechten. Moet je dan ook nog betalen om begraven te worden. Ik dacht dat het eigen graven waren en er geen kosten aan verbonden waren. Ik hoor het graag van u. Vr gr Wytske
Antwoord:
Geachte mevrouw,
Inderdaad is het normaal om voor het plaatsen van de asbus in een graf, grafkelder of urnenmuur te betalen. Het is een handeling die een medewerker van de begraafplaats tijd kost. Er moet waarschijnlijk een monument van de kelder worden afgehaald. Voorzichtig natuurlijk. De kelder moet een stukje worden uitgegraven. De kelder moet worden geopend. De urn moet er in worden gezet. Kelder weer gesloten. Monument er op. Grond er om heen aangevuld. Maar men moet ook een afspraak maken, een medewerker inplannen, er zit een stuk administratie en facturering aan vast en er is de wettelijke plicht om e.e.a nauwkeurig aan te tekenen in het register van de begraafplaats.
Ik weet niet hoe u op de idee komt dat er aan eigen graven geen kosten meer vast zouden zitten.
Er zijn in Nederland 2 soorten graven, algemene graven en eigen graven. Eigen graven heten sinds 2010 ook particuliere graven.
In algemene graven worden personen die vreemden van elkaar zijn begraven. Bij eigen graven bepaalt de rechthebbende op het graf wie er bij elkaar begraven worden.
Omdat uw vaders urn in een eigen graf(kelder) stond, mocht de rechthebbende bepalen dat de urn van moeder er bij mag.
Stel dat uw vaders urn in een algemeen graf zou staan, dan zou de gemeente er urnen van vreemde mensen bij mogen zetten.
Dat is het verschil.
Misschien was u in de veronderstelling dat een 'eigen graf' een graf voor onbepaalde tijd of een eeuwig graf zou zijn. Dat is niet hetzelfde. Maar ook bij een graf voor onbepaalde tijd moet voor het bijplaatsen van een urn of een kist betaald worden. Soms moeten dan ook nog apart onderhoudsrechten betaald worden.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.
TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).