Grafrechten verdwenen
10 maart 2009
Vraag nummer: 6268 (oude nummer: 12473)
onze familie had een familiegraf waar 12 personen in begraven zijn.
in mei 2006 bleken er ineens 9 graven te zijn verwijderd.mijn vader onderhield dit altijd.maar was toen net overleden.
Zijn moeder en opa en oma liggen nu nog in de 3 overgebleven graven. de gemeente doet als of ze nergens iets van weten.
we zijn hier al een hele tijd mee bezig. hoe moeten we dit oplossen. het graf is al al van 1900.En wie geeft er zomaar toestemming om deze graven te verwijderen?
wij hebben nog wel een testement waarin staat dat alles werd vererft aan diegene die nu nog in het graf ligt.kunnen we hier iets mee?
Antwoord:
Geachte heer of mevrouw,
U kunt alleen iets als u grafbewijzen van die graven hebt. Dat kunnen grafbrieven zijn, beschikkingen of oude rekeningen.
Een testament waarin de graven precies genoemd worden, met nummers en wie er gelegen hebben, kan inderdaad ook een handvat zijn, maar is geen bewijs op zich. Een algemene opmerking dat zoon Jan 'de graven' erft, zegt helemaal niets; wel als er in het testament staat dat de graven nrs. 28, 29 en 33 op die en die begraafplaats vererven, of als er staat wie er begraven zijn.
Het is geen bewijs, maar geeft echter een gemeente wel een verplichting om precies uit te zoeken wat er met die graven in het verleden gebeurd is, op wiens naam ze stonden etc. Als de gemeente dat niet serieus behandelt, kunt u een klacht indienen.
Het kan best zo zijn dat de grafrechten inmiddels verlopen zijn en de graven daarom verwijderd zijn. Maar dat moet de gemeente dan kunnen vertellen.
Als u echter geen grafbewijzen hebt en de gemeente geen informatie heeft of geeft, trekt u aan het kortste eind. Het testament is alleen een indicatie, geen bewijs. U bent de partij die moet bewijzen; als u geen bewijs hebt, houdt het op.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten