Grafrechten overnemen (als rechthebbende weigert om grafmonument te plaatsen)
12 augustus 2011
Vraag nummer: 25493
Weledelgestrenge heer Van der Putten,
Graag verneem ik van u of het mogelijk is om indien er contractant, welke de uitvaartverzorger de opdracht tot dientverlening heeft verstrekt, eveneens als enige bevoegd is om het 'eigen' graf te beheren. De overige nabestaanden wensen een herdenkingssteen te plaatsen, echter weert de contractant dit, daar hij, naar eigen zeggen, de enige is die daar over mag beslissen. Volgens de uitvaartverzorgingsonderneming is dit correct. Is er een mogelijkheid voor de nabestaanden om alsnog een herdenkingssteen te plaatsen?
Uw berichten zie ik met belangstelling tegemoet.
Antwoord:
Geachte mevrouw,
Niet relevant is wie opdracht gaf voor de begrafenis, maar wie nu de rechten op het graf heeft. Dus de persoon die van de begraafplaatshouder een grafakte betreffende het graf heeft ontvangen. Die persoon, de rechthebbende, beslist over de plaatsing van een grafsteen.
Als de rechthebbende weigert om een steen te plaatsen, mag de begraafplaatshouder geen steen van anderen buiten de rechthebbende om accepteren.
Als men er in minnelijk overleg niet uitkomt, is een rechtszaak van andere nabestaanden tegen de rechthebbende de enige manier om toch voor elkaar te krijgen dat er een monument op het graf kan worden geplaatst.
De begraafplaatshouder mag de rechten op het graf niet zelf overdragen op een andere rechthebbende. Daar is altijd toestemming van de huidige rechthebbende voor nodig, dan wel een rechterlijk vonnis.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten