Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Grafrechten onbepaalde tijd; graf hergebruiken

24 april 2023

Vraag nummer: 66489

Mijn opa en oma hebben een graf voor onbepaalde tijd,echter de documenten hierover zijn niet te achterhalen. mijn vrouw en ik willen in dat graf begraven worden. De kerkrentmeesters geven waarschijnlijk toestemming. Hoe te handelen?

Antwoord:

Geachte heer,

Als eerste moet komen vast te staan of de grafrechten wel voor onbepaalde tijd zijn uitgegeven en zo ja, onder welke voorwaarden. Sommige kerkelijke begraafplaatsen gaven vroeger wel grafbrieven uit, andere niet. Sinds 1991 zijn schriftelijke stukken wettelijk verplicht omdat er vroeger te vaak onduidelijkheden waren.
Ik merk regelmatig dat mensen de indruk hebben dat grafrechten voor onbepaalde tijd zijn verleend, omdat een graf ergens lange tijd ligt, zonder dat voor het graf betaald hoefde te worden. Maar dat zegt niets. Het kan zijn dat in 1960 een graf is uitgegeven voor 20 jaar, maar dat het nooit geruimd is, omdat de begraafplaatshouder de ruimte niet nodig had. Maar de rechten waren in 1980 verlopen en grafrechten ontstaan niet door verjaring of door gebruik, wat met erfdienstbaarheden soms wel het geval kan zijn.
Of sprake was van graven voor onbepaalde tijd, kan men soms ook afleiden aan de omvang van het graf (eerder een kelder voor 4 of 6 personen dan een zandgraf voor 2), de ligging op de begraafplaats (in een vak met allemaal graven voor onbepaalde tijd) en de vorm en kwaliteit van een grafmonument (eerder een grote liggende zerk dan een dunne staande steen).

U moet wel beseffen dat als er verschil van mening zou zijn met het kerkbestuur, u degene bent die moet bewijzen dat er grafrechten voor onbepaalde tijd zijn. De begraafplaats hoeft niet te bewijzen dat ze er niet zijn.

Als de kerkrechtmeesters het met u eens zijn dat sprake is van een graf voor onbepaalde tijd, dan moet dat nu op papier worden gezet. Anders kan de volgende generatie weer discussie krijgen.
Als u in het graf begraven wilt worden, dan moet u toestemming hebben van de rechthebbende van het graf, het familielid dat nu de grafrechten heeft. Als er geen rechthebbende meer is, dan is dat een mooi moment om zaken te actualiseren en combineren. U zou dan de grafrechten op uw naam kunnen krijgen; daar is een overeenkomst voor nodig en in die akte kan dan worden opgenomen dat het gaat om een graf voor onbepaalde tijd.

U kunt in het graf begraven worden, als er ruimte in het graf wordt gemaakt door de kisten en de stoffelijke resten van uw grootouders dieper in het graf te plaatsen. Als de kerkrentmeesters dat prima vinden, kan het. Maar ik zou u wel willen adviseren om deze toezegging in een brief van het college van kerkrentmeesters neer te laten leggen. Ik ken uw leeftijd niet, maar u wilt natuurlijk niet dat wanneer u over bijvoorbeeld 20 jaar komt te overlijden, de kerkrentmeesters dan het standpunt innemen dat ze het niet meer willen.

Zie vergelijkbare vragen in de subrubriek 'Eigen graf, particulier graf of familiegraf'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Een uitvaart zoals u dat wilt, zonder compromisssen. Regel hier uw uw exclusieve begrafenis of crematie.

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder