Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Grafrecht na betalen na 30 jaar

15 mei 2012

Vraag nummer: 28274

Geachte heer van der Putten,
Wij hebben de volgende vraag:
Wij informeerden of een graf uit 1972 op de R.K. begraafplaats H. Maria in Soest nog bleef voortbestaan. De grafrechten voor dit graf zijn betaald tot 29-08-1972. De familie heeft het graf nooit verlengd. Nu komt er antwoord van de beheerder van de begraafplaats waarin hij bovenstaande bevestigd maar ook schrijft (citaat): De verschuldigde grafrechten waren tot 2010 een brengplicht. m.i.v. 2010 worden er rekeningen verstuurd naar de rechthebbende voor zo ver bij ons bekend. (einde citaat) Men wil een nabestaandenregister maken staat er verder in de brief, maar onze vraag is: moeten wij iets gaan betalen?
De termijn verloopt toch immers automatisch? Met vriendelijke groet E Betlem

Antwoord:

Geachte heer,

Ik begrijp de situatie en de reactie van de beheerder van de begraafplaats niet zo goed.
U schrijft dat voor een graf uit 1972 betaald is tot 29-08-1972 en in de kop van de vraag noemt u een termijn van 30 jaar. Bedoelt u dat in augustus 1972 betaald is voor 30 jaar, zodat de grafrechten in 2002 verlopen zijn?

Bedoelt de beheerder met 'brengplicht' dat de parochie geen rekeningen verstuurt maar dat rechthebbenden geacht werden er zelf aan te denken om uit eigen beweging te betalen? Dat is vreemd en zeer ongebruikelijk. Hoe weet men wat men moet betalen en wanneer? Maar wel een grappig standpunt om te verdoezelen dat de administratie niet op orde is...

Als de grafrechten in 2002 verlopen zijn, is er natuurlijk geen enkele verplichting voor de voormalige rechthebbende en andere nabestaanden om een verlenging te betalen. Uiteraard heeft de begraafplaats dan het recht om het graf te ruimen.

Een 'nabestaandenregister' van de begraafplaats is een betrekkelijk iets. Men heeft niet met willekeurige nabestaanden van doen, maar alleen te maken met een rechthebbende. Met die rechthebbende is er een overeenkomst; met willekeurige andere nabestaanden heeft men juridisch helemaal niets te maken. Omgekeerd ook niet.
Het kan alleen feitelijk wel handig zijn om meer nabestaanden te kennen voor het geval de rechthebbende zijn rechten wil opgeven. Men kan dan andere nabestaanden vragen of die belangstelling hebben om het graf in stand te houden. Zo ja, kan 1 van hen de nieuwe rechthebbende worden.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals bijvoorbeeld over aankoop en behoud van een graf voor eeuwig:

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.