Grafrecht (kunnen we stiefvader in graf weigeren?)
31 oktober 2009
Vraag nummer: 7029 (oude nummer: 14229)
Onze moeder is overleden,
wij, haar kinderen hebben alles betaald. Nu wil onze stiefvader als hij komt te overlijden ook in dit graf begraven worden. Onze verstandhouding is niet goed en ik vraag mij af of wij kunnen weigeren dat hij ook in dit graf begraven wordt. Hij weigert de helft van de grafrechten te betalen.Tevens verlangt hij ook dat wij de grafsteen betalen waar straks ook zijn naam op komt. Mijn moeder en stiefvader waren niet in gemeenschap van goederen getrouwd en het graf staat op naam van het oudste kind.
En is het zo dat als hij komt te overlijden er opnieuw grafrecht betaald moet worden?of alleen begraafrecht?
Kunt u ons hier iets meer over vertellen.Bij voorbaat dank.
Antwoord:
Geachte heer of mevrouw,
Deze vraag is een paar maanden geleden al eerder gesteld (door een broer of zus?).
Maar ik zal het antwoord kort nog wel even herhalen.
Als het graf op naam van het oudste kind staat, beslist dat kind wie er in het graf van moeder begraven wordt. Uw broer of zus kan de stiefvader dus weigeren.
Bij een begraving in een bestaand graf worden opnieuw begraafkosten in rekening gebracht (voor het openen en sluiten van het graf). Sommige begraafplaatsen noemen dat begraafrecht, maar men gebruikt ook andere termen. Dat begraafplaatsen allemaal andere termen hebben, maakt het niet makkelijk om iets uit te leggen.
Grafrecht = huur. Dat behoor je niet opnieuw te hoeven betalen voor een bestaand graf, tenzij het verlengd moet worden als de lopende termijn korter dan 10 jaar is. Omdat een overledene minstens 10 jaar begraven moet blijven volgens de wet. Maar sommige kerkelijke begraafplaatsen vragen dan toch weer opnieuw grafrechten. Dat is in strijd met de wet en het recht.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten