Grafplichten (onderhoud, overgroei, verwaarlozing)
9 april 2006
Vraag nummer: 4368 (oude nummer: 7843)
Geachte mevrouw/ meneer,
In hoeverre ligt het onderhoud van het graf bij de nabestaanden?
Indien er sprake is van verwaarlozing/ overgroeiing van een naastgelegen graf, wie dient hier dan onderhoud aan te plegen?
Antwoord:
Geachte heer of mevrouw,
Gewoonlijk ligt de verplichting tot onderhoud van het graf bij de rechthebbende, de nabestaande op wiens naam het graf staat.
Indien er sprake is van verwaarlozing en overgroei door een naastgelegen graf, kan men daar de beheerder van de begraafplaats op aanspreken. Die moet de rechthebbende van dát graf er op wijzen het in goede staat te houden en geen overlast te veroorzaken.
Soms zegt een beheerder iets in de sfeer van "Zoekt u dat maar zelf met uw buren uit". Dat kan niet en mag niet. Wie een graf op een begraafplaats heeft, heeft er recht op dat de houder van een begraafplaats hem een plek zonder overlast biedt. Het is de verantwoordelijkheid van de begraafplaatshouder om overlast te voorkomen en, eenmaal toch ontstaan, ongedaan te maken. De beheerder moet er de buren op aanspreken. En er voor zorgen dat als de buren zelf niet tijdig en voldoende maatregelen nemen, dat hij dan zelf de overlast weghaalt door in te grijpen.
Het moet natuurlijk wel gaan om een beetje serieuze zaken. Als er eens wat bloemblaadjes overhangen, is dat geen verwaarlozing en overlast. Maar stel dat de buren een conifeer hebben geplaatst die doorschiet naar het luchtruim, anderhalve meter hoog is, terwijl 80 cm is toegestaan, en de wortels een band van uw graf omhoog gaan drukken, dan is actie geboden. Niet binnen 2 dagen. Maar men moet een maand de gelegenheid krijgen om de conifeer zelf weg te halen. Is er na die maand niets gebeurd, dan moet de beheerder van de begraafplaats hem zelf weghalen om de schade aan uw graf te beperken.
mr W.G.H.M. van der Putten