Grafkelder bouwen 2
16 april 2020
Vraag nummer: 60522
Goedenavond,
Hartelijk dank voor uw antwoord.
Ik heb 1 vraag op uw antwoord.
Betreft uw antwoord op elke soort grafkelder? Je kunt als particulier namelijk ook een kleine grafkelder kopen voor maximaal 4 personen bijvoorbeeld. Onze familie wil echter een grafkelder laten bouwen waar echt tientallen voorouders en nazaten in bijgezet kunnen worden van ons geslacht. U kunt het vergelijken met de grafkelder van Oranje-Nassau of van Heeckeren van Wassenaer. Ook al is Oranje-Nassau crypte veel groter, u kunt het wel vergelijken. We zouden er moeten “kunnen lopen” kort door de bocht gezegd. Betreft uw antwoord op mijn vorige vraag ook op deze situatie?
Heeft u ten tweede een advies betreft het verteringsproces van de kist. Het overschot zal dan inderdaad tot stof moeten wederkeren, maar de kist zou dan niet moeten verteren. Daarnaast moet de kelder ook een aanvaardbare geur moeten behouden.
Alvast hartelijk dank.
Hartelijke groeten,
Mees
Antwoord:
Geachte heer,
Mijn antwoord betreft inderdaad elke soort grafkelder en elk mausoleum. Voor het principe maakt het formaat niet uit.
Zie ook eerdere vragen over mausolea in de subrubriek 'Eigen graf / familiegraf', zoals vraag nummer 60373.
Of het gaat om een kelder voor 1 persoon of een voor 100 personen, maakt qua uitvoering en kosten natuurlijk wel veel uit. Een kelder voor 1 persoon kost 2.000 euro en is binnen 24 uur te plaatsen.
Grafkelders tot voor 9 personen bestaan en zijn ook nog wel te koop. Een paar weken geleden hoorde ik van zo'n graf. Maar dat is echt een kelder; daar kun je niet in gaan wandelen.
Een 'inloop-kelder' voor tientallen personen vergt maatwerk qua het vinden van een locatie en is kostbaar. Maar het is wel te doen. Ik kan zo wel een aantal begraafplaatsen noemen waar dat waarschijnlijk mogelijk is. Maar ik weet niet in welke regio u zo'n voorziening wenst.
Het is - in mijn ogen - echter zinloos om een grote kelder of een mausoleum aan te leggen of te bouwen, als er geen constructie is voor het beheer en onderhoud op lange termijn. Eenzelfde bedrag dat nodig is voor aanleg is eigenlijk ook nodig voor onderhoud op lange termijn, als je het serieus aan wilt pakken.
Hoe je aan een dergelijke locatie op een begraafplaats komt, is een kwestie van overleg.
Het is dan natuurlijk geen standaard graf met gewone grafrechten voor 2 of 4 kisten. Het ligt voor de hand om er rechten voor onbepaalde tijd op te vestigen.
Dit zijn natuurlijk typisch aspecten waar mijn kantoor u (en de begraafplaats) bij behulpzaam kan zijn.
Ik heb het in mijn eerdere antwoord niet over het verteringsproces van de kist, maar over het verteringsproces van het lichaam. In een houten kist kan een lichaam waardig verteren. In een metalen of andere luchtdicht gesloten kist niet. Ik stuur u separaat per e-mail een foto van een aantal kisten in een kelder. De meeste kisten zijn van de jaren '30 en '40 van de vorige eeuw en een enkele uit de jaren '60. U ziet dat de kisten in goede staat zijn. Maar van de lichamen zijn alleen de skeletten over.
Het kan wel zijn dat kisten op den duur worden aangetast door houtworm of toch een beetje vermolmen door een te vochtige lucht of optrekkend vocht. Maar met een goede ventilatie blijven de kisten goed.
Dat betreft ook het aspect geur. Een lichaam in een kist in een kelder vergaat relatief snel, want er kan makkelijk zuurstof bij. Geuroverlast is er zelden. De kelder moet gewoon goed worden geventileerd, zoals eigenlijk elk gebouw.
Ik heb twee jaar geleden een rechtszaak gevoerd tegen een gemeente die een begraving in een mausoleum niet wilde toestaan, omdat zij bang was voor geuroverlast. Een onzinnige en onhoudbare argumentatie. De openingszin van de rechter tegen mij(n cliënt) was "Wat komt u eigenlijk doen, want volgens mij kunt u gewoon begraven." Dat vond ik ook, maar het is fijn als een ander het ook zegt.
De gemeente wilde echter het mausoleum hermetisch afdichten, geen ventilatie en elk kiertje dicht kitten. Dat is een garantie voor een geurprobleem als de deur ooit weer open gaat.
De betreffende gemeente is inmiddels opgeheven.
Maar als er met verstand van zaken wordt gebouwd en gehandeld, komt er geen geurprobleem.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
Naschrift:
Zie de eerdere vraag nummer 60519 'Grafkelder bouwen 2' en vervolgvraag 60974 'Grafkelder bouwen 3'.
TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.
TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals over de aankoop en het behoud van een graf voor eeuwig:
TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.
TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.