Graf weghalen en as uitstrooien (Vlaanderen)
26 februari 2019
Vraag nummer: 57401
wij zouden het graf van onze ouders willen weghalen en laten uitstrooien in Lissewege. wij zijn met 4 kinderen maar we komen met 2 niet akkoord. wat moet er gebeuren
Antwoord:
Geachte heer of mevrouw,
Wat er moet gebeuren, is dat alle kinderen op een lijn moeten komen. Als van 4 kinderen het er 2 niet mee eens zijn, zou ik zeggen: niet doen.
De eerste vraag is: wat zouden uw ouders gewild hebben. Als zij kozen voor begraven, lijkt het er niet op dat zij alsnog gecremeerd willen worden. Maar misschien ligt het anders? In de Nederlandse wet is het zo dat de wens van de overledene(n) dient te worden gerespecteerd.
Zo te zien speelt uw vraag in Vlaanderen. Ik ben niet bekend met de regelgeving in Belgiƫ. Ik kan u alleen vertellen hoe het in Nederland zou zijn. Misschien zijn er overeenkomsten tussen onze landen.
In Nederland zou voor de opgraving een vergunning nodig zijn van de burgemeester van de gemeente waar de begraafplaats ligt. Een eigen graf staat altijd op naam van een persoon. Die persoon moet volgens de (Nederlandse) wet instemmen met de opgraving, anders mag de burgemeester geen vergunning verlenen. Als de burgemeester een vergunning verleent aan een van de kinderen, kunnen andere kinderen bezwaar maken en moet de burgemeester zijn beslissing heroverwegen. Dat kan ook als de burgemeester de vergunning weigert en men wil dat er wel een vergunning wordt verleend. Aan de heroverweging gaat meestal een advies van een onafhankelijke bezwarencommissie vooraf. Tegen het heroverwogen besluit van de burgemeester kan men in beroep bij de rechtbank.
In het algemeen kan ik zeggen dat een burgemeester geen verlof tot opgraving geeft, als een deel van de kinderen het daar niet mee eens is. Maar dat kan anders liggen als het graf geruimd zou gaan worden omdat de termijn verstreken is. Want dan zou het graf toch al verdwijnen.
Het zou logisch zijn dat als bepaalde kinderen het graf willen behouden en andere kinderen daar niet voor voelen, dat de kinderen die het graf willen behouden, de kosten van verlenging van de grafhuur betalen. Zij kunnen andere kinderen geen kosten opdringen.
Andersom geldt ook dat de kinderen die de stoffelijke resten willen opgraven en laten cremeren, andere kinderen niet kunnen dwingen om daar aan mee te betalen.
Zie over de (Nederlandse) procedure en de vergunning ook:
Zie de vele vergelijkbare vragen in de subrubriek 'Opgraven en herbegraven of cremeren'.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.
TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?
TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.
TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.
TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.