Graf voor onbepaalde tijd (geen documentatie bekend)
17 februari 2016
Vraag nummer: 45245
Geachte heer van der Putten,
Mag ik u allereerst complimenteren met de informatieverstrekking die u verricht aangaande zaken op het gebied van begraven en alles wat hiermee van doen heeft. Netjes en helder. Fijn.
Graag zouden wij vanuit Heerlen ook een beroep willen doen op uw kennis. Het volgende speelt zich af.
Er schijnen in onze gemeente grafrechten te zijn verleend voor onbepaalde tijd (ook wel door rechthebbende: eeuwigdurende grafrechten genoemd). Echter documentatie over deze onbepaalde graven hebben wij niet in bezit. Ook de rechthebbende niet.
Nu zijn we onze database aan het digitaliseren waarbij we erachter willen komen wie dan deze rechthebbende zijn. Aangezien dit veelal niet meer te achterhalen is, hebben wij de vraag hoe wij hierin verder dienen te handelen. Nabestaanden als rechtspersoon of als contactpersoon gaan zien? Wanneer mensen zich melden voor een graf en niet kunnen bewijzen rechthebbende te zijn, wat dan? Ook v.w.b. wie eerst komt wie het eerst maalt.
Hopende dat mijn mailcorrespondentie duidelijk is, zodat u hierop kunt reageren.
Hopende wat van u te vernemen.
Met vriendelijke groet,
Anoniem
Antwoord:
Geachte heer,
Dank voor uw compliment.
Mijns inziens is het heel simpel: als iemand geen grafrechten voor onbepaalde tijd kan aantonen aan de hand van aktes of overeenkomsten, dan wel aannemelijk kan maken dat ze überhaupt ooit uitgegeven zijn aan de hand van (beheers- of heffingen)verordeningen, reglementen of tarieflijsten, dan bestaan ze niet.
Over graven en grafrechten doen veel verhalen de ronde die geen enkele feitelijke grondslag hebben. Ik ken voorbeelden van mensen die voorouders begraven hebben liggen in algemene graven en die beweren dat dat eeuwige graven zijn omdat nooit grafrechten voor verlengingen betaald zijn. Ja, nogal logisch, er zijn nooit grafrechten gevestigd. Ook mensen die bij hoog en laag beweren dat de pastoor hen een eeuwigdurend graf heeft gegeven. Hebben ze dan enig schriftelijk bewijsstuk? Nee. Volgens het beheersreglement van die RK begraafplaats werden graven voor 20 jaar uitgegeven, met de mogelijkheid om maximaal 3 keer met 10 jaar te verlengen. Niks niet eeuwig, dus. Wat ik wel merk is dat bij mensen de veronderstelling groeit dat graven voor altijd afbetaald zijn, omdat begraafplaatsen ze alsmaar laten liggen zonder rekeningen voor de verlengingen te sturen.
Kortom: met een verhaal kun je niets. Er is bewijs nodig.
Verder vind ik het lastig om op deze plek dieper op de materie in te gaan. Ik heb ongeveer 5 of 6 jaar geleden met een collega van u twee keer overleg gevoerd over dit soort kwesties en ik ben destijds ook een keer op bezoek geweest in een vergadering van het college van burgemeester en wethouders. Daar zijn allerlei opties besproken, maar het voert te ver om daar nu op in te gaan.
Als u er dieper op in wilt gaan, moeten we een keer bellen of een afspraak maken.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.
TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl