Graf teruggegeven, grafrecht loopt nog
3 september 2020
Vraag nummer: 61475
Goedemorgen,
De rechthebbende van een graf is overleden. De nabestaanden willen het graf niet overnemen en hebben dit ook schriftelijk aangegeven. Het recht en het onderhoud zijn echter afgekocht tot 2024.
Per wanneer valt dit graf terug aan de gemeente? Is dat per direct of pas in 2024?
Ik hoor het graag,
Alvast bedankt.
Mvg
Peter
Antwoord:
Geachte heer,
Het antwoord op deze vraag is te vinden in de beheersverordening van de begraafplaats.
U schrijft niet om welke gemeente het gaat, maar de meeste gemeenten hebben in de verordening geregeld dat een graf binnen 6 of 12 maanden moet worden overgeschreven, als de rechthebbende is overleden. Als dat niet gebeurt, kan het college de grafrechten vervallen verklaren.
Het antwoord is uw vraag is dus (waarschijnlijk): de grafrechten vervallen niet per direct of in 2024, maar als het college de rechten vervallen verklaart. Dat kan (waarschijnlijk) op zijn vroegst over een jaar.
Voor de gemeente is het het makkelijkste om gewoon niets te doen. Dan lopen in 2024 de rechten af zonder dat er extra administratieve handelingen nodig zijn.
Men kan overigens nooit zeggen dat 'de nabestaanden' de grafrechten niet willen overnemen en daar conclusies aan verbinden, want men weet niet wie de nabestaanden zijn. 'Nabestaanden' is geen omkaderd begrip. Het omvat iedereen die zich betrokken voelt. Er zijn misschien nog wel (achter)neven of nichten die nu niet in beeld zijn. Misschien zijn er buitenechtelijke kinderen. Ook vrienden van een overledene zouden een graf misschien wel kunnen overnemen. Daar zou niets op tegen zijn.
Een gemeente kan daarom pas conclusies trekken als een termijn om het graf over te schrijven, verlopen is.
Bij sommige gemeenten is het dan ook nog zo, dat als die termijn verlopen is en als de rechten vervallen verklaard zijn, men volgens de verordening het graf toch alsnog op naam kan krijgen, als het niet geruimd is. Maar omdat u niet schrijft om welke gemeente het gaat, kan ik dat niet controleren.
Hier zou dat in principe alleen kunnen tot 2024. Als de rechten verlopen zouden zijn, kan natuurlijk niemand meer de rechten vragen. Want die zijn er dan niet meer.
Terzijde: termen als 'het graf valt terug aan de gemeente' zijn onjuist en verwarrend. Dat suggereert dat de begraafplaatshouder dan zelf het grafrecht heeft, maar zo zit het niet. Er is geen grafrecht. Het grafrecht vervalt. Als de gemeente zelf rechthebbende van een graf zou zijn, zou dat allerlei onbedoelde gevolgen hebben.
Zie vergelijkbare vragen in de subrubriek 'Eigen graf, particulier graf of familiegraf'.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.
TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?
TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.
TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.
TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.