Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Graf op naam zoon wegens familieruzie

23 augustus 2006

Vraag nummer: 4508 (oude nummer: 8284)

Geachte heer Van der Putten,

De situatie is als volgt:
Mijn opa(zijn vrouw is al overleden) is eigenaar van ons familiegraf, maar zal binnenkort komen te overlijden. Hij heeft drie kinderen, M (zoon), C (dochter) en L (reeds overleden zoon). Ivm een familieruzie wil opa dat zoon M na het overlijden van opa eigenaar van het graf wordt, zodat M ook kan bepalen dat C niet in dit graf terecht komt. Opa heeft geen testament. Kan hier een codicil voor gemaakt worden? (volgens mij niet, omdat een codicil alleen geldig is voor kleinere dingen, zoals kleding en juwelen).

Hoe kan M eigenaar worden van het familiegraf, zonder dat C hier recht op heeft en het dus geen zin voor haar heeft om dit recht aan te vechten? Moet dit nog voor het overlijden van opa overgeschreven worden op naam van M (en zo ja, hoe?) of moet in een testament worden vastgelegd dat het grafeigendom overgaat naar M. En welke rol spelen de 3 kinderen van overleden zoon L bij het recht op grafeigendom?

Alvast bedankt.

Met vriendelijke groeten,

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

De oplossing is uitermate eenvoudig en simpel: uw opa kan direct vandaag het graf over laten schrijven op naam van zoon M.
Wellicht heeft de begraafplaatshouder er formulieren voor. Maar opa kan ook een kort briefje schrijven naar de gemeente (of de kerk, net van wie de begraafplaats is) en vragen om het graf direct over te boeken op naam van zijn zoon. Wel volledig zijn en het grafnummer, gegevens eerste begraven persoon en naam en adres zoon etc. vermelden. Zoon kan de brief mede ondertekenen voor akkoord en er bij aantekenen dat hij voortaan alle kosten en lasten op zich neemt.
Het kan handig zijn om even met de beheerder te bellen wat het snelste gaat om graf overgeschreven te krijgen.

Een testament is hier geen goede oplossing, omdat mede-erfgenamen een stokje kunnen steken voor de uitvoering, of op andere punten dwars kunnen liggen.
Een codicil werkt hier ook niet; het bindt de begraafplaatshouder niet.

De andere kinderen hebben geen recht op een deel van het graf-eigendom. Het graf is geen vermogensgoed met waarde. Maar het is, als het tijdig is overgeschreven, ook geen deel van de nalatenschap meer. Dan is ook de vraag of anderen het geheel of deels erven geen discussiepunt meer. Je kunt een graf trouwens niet zomaar erven, maar dat is een ander verhaal.

Zie andere vragen in de sub-rubriek 'Graf overschrijven'.

Met vriendelijk groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder