Graf en bijplaatsing nieuwe vrouw tegenhouden 2
22 januari 2017
Vraag nummer: 49188
Aanvullende vraag op onderstaande stuk text en antwoord.
Kan de vader van mijn vriendin die 10 jaar geleden 19 januarie 2007 is begraven opnieuw herbegraven. indien de kinderen van zijn nieuwe vrouw dat toelaten. Dan mogen zij het graf zelf houden enkel willen we de overblijfselen herbegraven hier in de buurt.
Nu liggen de overblijfselen bij zijn nieuwe vrouw in de buurt zo'n 60km verder vanaf ons huis en graag zouden we anders de overblijfselen van mijn vriendin haar vader hier dichterbij willen hebben en een nieuw graf laten maken.
Moet dit dan in overleg met de kinderen en huidige graf eigenaar.
Of kan je dit zelf verzorgen aangezien de nieuwe eigenaren van het graf geen bloedband hebben met haar oude huidige vriend?
En moet dit in overleg of kan dit ook via een procedure.
Vraag nummer: 49183
Mijn vriendin had/ heeft een vader. haar vader is 10 jaar geleden overleden en begraven. 19-01-2007
Hierna heeft zijn nieuwe vrouw de rechten ontvangen van het graf.
Nu afgelopen donderdag 10 jaar geleden. Nu is deze zaterdag de nieuwe ex vrouw overleden en wil bijgeplaats worden in dit graf.
Is er een mogenlijkheid dat wij als familie van de man wie nu in het graf licht deze bijzetting kunnen voorkomen. Mijn vriendin zou in de toekomst graag zelf in dit graf willen. Enkel zonder deze nieuwe Ex vrouw die dus tot op heden wel de graf rechten heeft?
Met vriendelijke groet,
Wouter
Antwoord:
Geachte heer,
Het is vaste regel bij begraafplaatsen dat de persoon die de grafrechten van een bepaald graf heeft, na overlijden ook in datzelfde 'eigen' graf begraven mag worden. Dat zal hier dus ook het geval zijn.
U vraagt of het mogelijk is om dat te voorkomen, omdat de dochter te zijner tijd zelf in het graf begraven zou willen worden.
In theorie is het mogelijk om daar een rechtszaak, vanwege de spoed een kort geding, over te beginnen. Maar dan moet iemand wel heel zware argumenten hebben waarom die rechthebbende daar niet begraven zou mogen worden. Het argument dat iemand er later zelf graag begraven zou willen worden, is geen objectief zwaarwegend argument. Wel bijvoorbeeld, als vader een testament zou hebben gemaakt waar in staat dat hij niet wil dat zijn toenmalige nieuwe vrouw bij hem begraven zou worden. Of als vader in zijn testament de wens had uitgesproken dat er toch zeker altijd ruimte voor zijn dochter in zijn graf zou zijn. Of als de vrouw haar man vermoord had (in het verleden is iemand daarom wel eens de grafrechten afgenomen). Maar als zulke dingen niet spelen, is een rechtszaak kansloos.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
Antwoord:
Geachte heer,
Voor de opgraving van de vader van uw vriendin is een vergunning nodig van de burgemeester van de gemeente waar de begraafplaats ligt. Maar ook de toestemming van de huidige of de nieuwe rechthebbende.
Als de tweede vrouw van de vader van uw vriendin boven haar vader wordt begraven, wordt haar vader gedurende 10 jaar lang 'ontoegankelijk'. Want dan verspert de nieuwe vrouw de weg. Gewoonlijk wordt binnen 10 jaar na een laatste / bovenste begraving in een graf geen toestemming voor een opgraving gegeven.
Uw vriendin kan proberen om de vergunning van de gemeente in een recordtempo te krijgen. Daarvoor moet ze morgen meteen overleg hebben met de gemeente. Maar ze moet ook toestemming hebben van de nieuwe rechthebbende, waarschijnlijk een van de kinderen van de nieuwe vrouw.
Zie vergelijkbare vragen in de subrubriek 'Opgraven en herbegraven of cremeren'.
Zie over opgraven en herbegraven of cremeren ook:
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.
TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).