Geen rechthebbende graf familie; hoe dat op te lossen?
5 april 2007
Vraag nummer: 4744 (oude nummer: 9133)
Geachte heer/mevrouw,
Ik hoop dat ik mijn vraag goed kan formulieren, hierbij even vooraf:
Omdat ik onlangs, na jaren van rust, verder ben gegaan om de stamboom uit te zoeken, ben ik op zoek gegaan naar een familiegraf in Oud Eik en Duinen. Nu weet ik dat mijn enige oom, die al jaren ziek is, daar graag herenigd zal willen worden met zijn familie, na zijn gevecht in dit leven.
Bij toeval belde ik om gegevens wie er nu werkelijk in lagen, en een dame vertelde me dat er niemand meer bijgezet kan worden omdat er geen rechthebbende persoon meer is (die het was is in 1984 overleden en in het graf bij gezet). Het onderhoud is afgekocht maar het graf komt over 3 jaar te vervallen.
Mijn vraag is, kan daar niets aan veranderd worden, ik sprak iemand van de begraafplaats Beverwijk en die zei dat het sterk afhangt van de gene die er werkt hoe er mee om wordt gegaan. Mijn dochter, inmiddels 10 gaat helemaal op in de familiegeschiedenis, ook voor haar wil ik dus zeker dit graf in stand houden.
Kan ik in de komende drie jaar dan niets meer aan doen. Ik zal nog terug worden gebeld door die mevrouw van Eik en Duinen.
In afwachting van uw bericht,
met vriendelijke groet,
X Y
Antwoord:
Geachte mevrouw,
Ik denk dat er zeker wat aan te doen is. De meeste begraafplaatsen hebben in hun beheersverordening of beheersreglement staan, dat een graf binnen een bepaalde termijn na het overlijden van de vorige rechthebbende, op naam van een opvolger moet worden geplaatst. Vaak wordt de termijn van een jaar aangehouden. Gebeurt dat niet, dan kan het grafrecht vervallen worden verklaard. Dat is blijkbaar op Oud Eik en Duinen niet gebeurd, want daar wacht men netjes de lopende termijn af, over drie jaar blijkbaar.
En inderdaad kan er niemand in een eigen graf begraven worden, als er geen rechthebbende (meer) is.
Maar in die voorschriften staat vaak ook, dat wanneer zich alsnog een opvolgende rechthebbende meldt, de situatie weer hersteld kan worden. Dat zal vermoedelijk bij Oud Eik en Duinen (OED) niet anders zijn.
Dus de situatie kan volgens mij hersteld worden, als uw oom, of misschien beter nog iemand van een jongere generatie, zich bij OED als opvolgende rechthebbende meldt. Het is het beste om dat schriftelijk te doen, met naam, volledige doopnamen, geboortedatum en -plaats en de relatie tot de laatste overleden rechthebbende en andere daar begraven personen. Het is verstandig om daar niet te lang mee te wachten.
Mocht OED toch weigeren om een familielid als nieuwe rechthebbende te aanvaarden, dan kan een klacht worden ingediend bij de Ombudsman Uitvaartwezen (www.uitvaart.nl/ombudsman).
Zie andere vragen in de sub-rubriek 'Graf overschrijven'.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten