Geen akte voorhanden; wanneer graf verlengen of ruimen?
14 oktober 2013
Vraag nummer: 35932
Mijn vader is in 1978 overleden en begraven op een kerkelijke begraafplaats. Er is bij de kerk geen akte voorhanden. Wanneer kan ik als rechthebbende gevraagd worden de grafrechten te verlengen c.q. het graf te laten ruimen.
Antwoord:
Geachte heer,
Ik begrijp uit uw vraagstelling dat zowel u als de kerk geen akte of overeenkomst inzake de uitgifte van het graf hebben. Blijkbaar weet u beiden niet (meer) voor hoe lang het graf destijds is uitgegeven.
Omdat dit soort situaties natuurlijk zeer onwenselijk is, heeft de wet sinds 1991 bepaald dat een grafrecht op een eigen of particulier graf altijd schriftelijk gevestigd moet worden. Het gebruik van een ruimte in een algemeen graf overigens niet. Maar die worden op kerkelijke begraafplaatsen weinig uitgegeven.
Tja, wat nu? Graven konden destijds worden uitgegeven voor 10 jaar. De veruit meest gangbare termijn was 20 jaar. Maar ook 30 jaar komt wel voor. Bij RK begraafplaatsen kwamen langere termijnen bijna nooit voor, bij protestantse begraafplaatsen werden graven soms ook voor onbepaalde tijd uitgegeven, maar daar zijn gewoonlijk wel altijd papieren van.
Sommige kerkelijke begraafplaatsen hebben tegenwoordig in hun beheersreglement staan dat als van oudere graven geen termijn bekend is, die termijn op 30 jaar wordt gesteld. Misschien bevat het reglement van de betreffende begraafplaats ook een dergelijke bepaling.
Bij een graf uit 1978 is het zeer waarschijnlijk dat de termijn van het grafrecht inmiddels al verlopen is. Uitgaand van gemiddelden waarschijnlijk al 15 jaar. Op basis van die aanname kunt u proberen met de begraafplaatshouder afspraken te maken.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Bijvoorbeeld: Kan de houder van de begraafplaats andere voorwaarden opleggen bij de overschrijving van een grafrecht?