Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Familiegraf en vlak na elkaar overleden? (afstand tussen kisten)

15 januari 2017

Vraag nummer: 49034

Ik heb een vraag.
11 november j.l is mijn oma overleden. Zij heeft een familiegraf en wilde samen met haar zoon en dochter begraven worden.
Nu is het zo bizar en tragisch dat wij gisteren te horen hebben gekregen dat mijn tante, de dochter van mijn oma plots is overleden. Zij zou dus bij oma in het graf komen. Ik heb de hele nacht liggen piekeren of dit wel mogelijk is? Oma is nog geen twee maanden geleden begraven en nu zou mijn tante erbij moeten. Kan dit wel? En merken wij als nabestaanden er ook iets van dat oma daar ligt? (is de kist van oma zichtbaar of bijv geur?)
Ik kon op internet nergens een antwoord vinden op mijn vraag. Hoop dat u mij informatie kan verstrekken?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

U schrijft niet op welke begraafplaats het familiegraf ligt, maar familiegraven zijn meestal bestemd voor 2 of 3 kisten. Als uw oma samen met 2 kinderen begraven wilde worden, lijkt het mij voor de hand liggen dat zij in een graf voor 3 kisten ligt.

Het kan ook zo zijn dat sprake is van een graf voor 2 kisten, maar dat er de mogelijkheid is om het graf later te 'schudden' of 'samen te voegen'. Schudden en samenvoegen (begraafplaatsen hebben er verschillende benamingen voor; het wordt soms ook wel 'zeven' of nog anders genoemd) houden in dat na 10 jaar na de laatste begraving in het graf de botresten van eerder begraven personen dieper in het graf worden gelegd om ruimte te maken voor een nieuwe kist.
Alleen als het een graf voor 2 kisten is en een volgend familielid binnen 10 jaar overlijdt, kan het graf niet geschud worden en moet die overledene een eigen graf krijgen.

Maar - en dat is het belangrijkste onderdeel van uw vraag - kan er bij de begraving van tante iets gemerkt worden van de kist van oma. Nee, dat kan niet.
Bij de eerste begraving in een 2- of 3-persoons graf wordt zo diep mogelijk begraven. Zodanig, dat daarboven plaats genoeg is voor de tweede (en soms derde) kist. Tussen kisten zit altijd nog een behoorlijke laag aarde, minstens 30 cm. Daardoorheen kun je geen kist zien of ruiken.

Zie andere vragen over de diepte van graven en de afstand tussen kisten in deze adviesrubriek.
Bijvoorbeeld vraag 2911 'Afmetingen graven wettelijk bepaald?'

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.