Familiegraf bij ex partner
6 februari 2006
Vraag nummer: 4267 (oude nummer: 7431)
Mijn tante is 2 jaar geleden overleden. Ik ben haar enige familielid. De tante heeft echter na mijn echtscheiding het contact met mij verbroken. Wel heeft zij contact gehouden met mijn ex-echtgenoot. Deze heeft de begrafenis geregeld, de erfenis afgewikkeld e.d. Er is een familiegraf, waar o.a. mijn opa en oma begraven liggen. Er zijn nog 3 begraafplaatsmogelijkheden in hjet graf. Volgens de beheerder staat mijn ex-echtgenoot na het overlijden als correspondentieadres. Mijn ex echtgenoot wil de papieren van de begraafplaats, waardoor grafrechten op mijn naam overgaan niet ondertekenen.
Ik weet niet of er een testament is en zo ja, bij welke notaris.
1. Hoe kan ik de grafrechten verkrijgen
2. Hoe kan ik er achter komen of er een testament is?
Antwoord:
Geachte mevrouw,
Waarom zou uw ex-partner moeten tekenen om de grafrechten op uw naam te krijgen? Als uw ex-partner te boek staat als correspondentieadres voor uw tante, staat hij dus niet te boek als rechthebbende en zie ik juridisch geen enkele noodzaak voor een handtekening.
Als de begraafplaats een gemeentelijke is, moet u de gemeente aanschrijven en overboeking van de rechten vragen. Als men weigert, dient u een bezwaarschrift in.
Als de begraafplaats een kerkelijke is, moet u het kerkbestuur aanschrijven en overboeking van de rechten vragen. Als men weigert, maakt u bezwaar omdat de handtekening van de ex-man juridisch niet vereist is. Een correspondentieadres is 'juridisch niets' in relatie tot het grafrecht. Blijft men weigeren, dan kunt u overwegen de zaak voor te leggen aan de Ombudsman uitvaartwezen, die ook voor veel kerkelijke begraafplaatsen bevoegd is. Zie www.uitvaart.nl/ombudsman.'
Voor een antwoord op uw vraag over het testament verwijs ik naar de collega-rubriek Notarieel advies. Op de site van notaris mr C. van de Griend kunt u vast snel opzoeken op wat voor manier u er achter kunt komen of er een testament is.
mr W.G.H.M. van der Putten