Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Expiratiedatum en looptijd grafrecht

2 april 2019

Vraag nummer: 57619

Geachte Mr. Willem van der Putten.
Er wordt gesproken over een looptijd van een graf of grafrecht. Daarnaast lees ik ook expiratiedatum. Wat is nu het verschil?
Iemand komt te overlijden op 01-03-2019. Het ter aarde stellen kan max. 6 dagen of meer via aanvraag gemeente zijn, maar normaal dus 07-03-2019. Grafrechten (looptijd grafrechten) zijn 20 jaar dus einde is op 07-03-2039. Welke datum heeft nu de expiratiedatum? Is dit vast te leggen op bijvoorbeeld 3 maanden vóór het grafrechteinde?
Bestaat er een overzicht van de verschillende data?
Wij zijn bezig om de begraafplaatsadministratie te digitaliseren waardoor het fijn zou zijn om automatisch getriggerd te worden als er iets moet gebeuren met een graf en het benaderen van rechthebbenden.
Zou u mij hiermee kunnen helpen?
Met vriendelijke groet.

Antwoord:

Geachte heer,

De wet kent het woord 'expiratiedatum' niet. Ik denk dat het een term uit een computerprogramma voor begraafplaatsbeheer is. Bedoeld zal zijn de datum waarop de looptijd van het grafrecht eindigt.

U geeft het volgende voorbeeld: Iemand komt te overlijden op 01-03-2019. Het ter aarde stellen kan max. 6 dagen of meer via aanvraag gemeente zijn, maar normaal dus 07-03-2019. Grafrechten (looptijd grafrechten) zijn 20 jaar dus einde is op 07-03-2039. U vraagt: welke datum heeft nu de expiratiedatum?
Dit voorbeeld is niet helemaal correct. Het ter aarde bestellen van een overledene kan soms een of twee dagen na het overlijden gebeuren, maar kan - in principe - uiterlijk de 8e dag (6 werkdagen en een weekeinde) na die van het overlijden plaatsvinden. Maar het kan ook zo zijn dat er uitstel is verkregen van de wettelijke termijn, of dat het overlijden in het buitenland plaatsvond, als gevolg waarvan de uitvaart ook is uitgesteld. Men kan daarom niet aan de datum van overlijden een conclusie verbinden voor de looptijd van het grafrecht.

Vaak is het inderdaad zo dat de datum van de begrafenis de datum is waarop het grafrecht is ingegaan en waarop (vaak na 20 jaar, maar er gelden soms ook andere termijnen) het grafrecht eindigt. Echter, er zijn ook begraafplaatsen die de looptijd van het graf afronden op het einde van de maand en zelfs op het einde van het jaar. Zodat in het geval dat iemand op 1 maart 2019 overlijdt en het om een graf voor (ongeveer) 20 jaar gaat, het grafrecht toch pas eindigt op 31 december 2039. Men moet dus per begraafplaats bekijken welke regeling men precies hanteert.

Maar men hoeft niet te raden. De datum waarop het grafrecht eindigt staat altijd op papier. Want een grafrecht moet schriftelijk worden aangegaan, zodat er een beschikking (bij gemeenten) of een overeenkomst (bij niet-gemeentelijke begraafplaatsen) moet zijn waar een datum van ingang en een datum van beëindiging in moet staan. Die laatste datum moet dan ook als expiratiedatum in de administratie worden opgenomen.

Dat er 9 maanden of 12 maanden voor die datum een seintje wordt gegeven om daar voor te waarschuwen lijkt mij handig. Maar de datum van dat seintje is niet de expiratiedatum. Volgens de wet moet de rechthebbende van een particulier graf een bepaalde termijn voor de afloop van het recht worden gewaarschuwd (artikel 28 lid 2 Wet op de lijkbezorging (Wlb)). En ook de gebruiker of opdrachtgever of contactpersoon voor een algemeen graf moet minstens een half jaar tevoren volgens de wet (artikel 27a Wlb) worden gewaarschuwd. Het lijkt mij de meerwaarde van een computerprogramma om dat seintje te geven. Anders kun je net zo goed een kaartenbak of een schriftje gebruiken; die geven ook geen seintje.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.