Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Eerste rechthebbende van een graf (onenigheid grafmonument en opgraving)

16 juli 2003

Vraag nummer: 2347 (oude nummer: 2822)

stel:
mbt de inrichting en plaatsing van een grafmonument verschillen de partner van de overledene enerzijds en de 1e graads bloedverwanten van de overledene anderzijds volstrekt van mening.
de partner heeft de grafrechten inmiddels betaald voor de periode van 30 jaar.

vraag 1. wie is terzake beslissend in wat er gebeurt?
vraag 2. kan de partner met een redelijke kans van slagen -tegen eerder gemaakte afspraken in- opgraving verzoeken en overbrenging naar zijn woonplaats?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Als u de antwoorden op zo'n 973 andere vragen over graven, grafmonumenten en opgravingen bekijkt ziet u één overeenkomst: de persoon op wiens naam het graf staat, heeft het voor het zeggen. Als de partner de rechthebbende van het graf is, beslist die dus. En als het een van de kinderen is, dat kind.
Die regeling is er juist, om knopen door te kunnen hakken. Er is immers binnen veel families verschil van mening over dit soort zaken. En dan zou er nooit iets kunnen gebeuren.

Dan wat betreft uw tweede vraag: er is voor opgraving vergunning van de burgemeester nodig. Die vergunning wordt in de regel alleen gegeven óf binnen 2 maanden na de begrafenis,óf na 10 jaar. Tegen de vergunningverlening kunnen andere belanghebbenden, zoals de kinderen - gemotiveerd - bij de burgemeester bezwaar maken.
Overigens is het overbrengen van het stoffelijk overschot naar de woonplaats in de regel een legitieme reden voor opgraving.

mr W.G.H.M. van der Putten

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.