Dubbele graven met onbekenden
22 augustus 2011
Vraag nummer: 25681
Geachte heer,
Ik had een korte vraag met betrekking op een moord van een meerderjarige jonge vrouw. Een van de meiden die destijds is vermoord is zonder mededeling aan haar nabestaanden begraven in een graf waar nog twee anderen lagen. De begrafenis ondernemer heeft echter niet aan zijn meldingsplicht gehouden en heeft haar nabestaanden dan ook niet ingelicht. De moeder van het slachtoffer is op de begraafplaats op schokkende wijze geconfronteerd met een onbekende bij het graf en kwam erachter dat hier nog 2 anderen lagen. Dit mag natuurlijk niet, zij had natuurlijk ingelicht moeten worden. Nou heb ik gehoord dat er een wet is dat er een familieband moet zijn om iemand in een dubbele graf te mogen leggen, echter kan ik deze wetgeving niet vinden. Want de 2 anderen in het graf zijn totaal onbekenden van het slachtoffer. Kunt u mij wellicht vertellen of hier een wet of regelgeving voor is ?
Met vriendelijke groet
Sonya
Antwoord:
Geachte mevrouw,
Wat bedoelt u met de 'De begrafenis ondernemer heeft echter niet aan zijn meldingsplicht gehouden'? Welke meldingsplicht? Als de ondernemer geen opdracht krijgt van nabestaanden, kan hij geen nabestaanden inlichten. Want hij kent geen nabestaanden. Hij heeft geen toegang tot de Gemeentelijke Basisadministratie, waar men familie in kan natrekken. De politie kan dat wel. Het is bijzonder vreemd dat de politie dan in dit geval geen nabestaanden heeft ingelicht. Dat zou normaal wel gebeuren.
Of bedoelt u dat de ondernemer de nabestaanden had moeten inlichten over het soort graf - een algemeen graf - waarin de vrouw begraven is? Het lijkt mij ondenkbaar dat dat niet gebeurd is. Maar misschien was het te onduidelijk. Of is de informatie niet tot de opdrachtgever van de begrafenis doorgedrongen.
De vrouw is begraven in een algemeen graf. Dat is een keuze van de opdrachtgever. Misschien heeft de opdrachtgever e.e.a. niet goed met andere nabestaanden gecommuniceerd.
In een aantal steden is het heel gebruikelijk om overledenen in een algemeen graf te begraven, in sommige steden betreft het ongeveer de helft van de begravenen. In andere delen van het land komt het nauwelijks of niet voor. Dat heeft alles te maken met lokale gebruiken, die ook in ons kleine land nogal kunnen verschillen.
Zie over de verschillen tussen graven: Infotheek / alle onderwerpen / het graf / type graven
Er bestaat geen wet die zegt dat er een familieband moet zijn om personen samen in een graf te kunnen begraven. De meeste mensen die samen worden begraven zijn geen familie van elkaar. In eigen graven met 2 plaatsen worden meestal echtparen begraven; die zijn immers geen familie van elkaar, want geen bloedverwanten. Zij zijn gehuwd, dat is iets anders dan familie.
Als de nabestaanden van de vrouw achteraf heel ongelukkig waren met de keuze van het algemene graf, dan hadden ze haar kunnen laten herbegraven in een eigen graf. Mits het niet langer dan 2 maanden na de begrafenis was.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek > reportages.
Zoals de Promo Serie Begraven en Begraafplaatsen
Of Kijkersvragen zoals over 2 lichamen in 1 kist: