Dubbel tarief grafrechten voor 20 jaar; vervolg
24 maart 2016
Vraag nummer: 45655
beste heer van putten,
Dank voor uw snelle reactie.
Waar het ons om gaat is dat er inderdaad 2 personen in liggen maar 1 graf is waar wij 2 maal grafrechten voor moeten betalen.
Die 20 jaar is geen probleem omdat wij dat zo willen .
Wat ik met zekerheid wil weten is dat :1 enkel graf met 2 personen erin of ik daar 1 maal of 2 maal grafrechten voor moet betalen.
Het is nl zo dat dit in alle parochies verschillend is .
Er is van te voren aan ons ook niet gezegd dat dit zo was want dan hadden we mijn moeder in n gewoon nieuw graf laten plaatsen ,en t graf van mijn oma over 2 jaar laten ruimen omdat dan de grafrechten van dat graf eindigen.
Ik heb contact gehad met het bisdom breda en die weten eigenlijk niet hoe het zit met wat n enkel of n dubbel graf is, vandaar waarschijnlijk de diversiteit in de parochies over het berekenen van de grafrechten.
Ik hoop dat ik nu iets duidelijker met mijn vraag ben
Antwoord:
Geachte mevrouw,
Ik denk - nu u uw vraag hebt verduidelijkt - dat de kans groot is dat deze RK begraafplaats iets doet wat juridisch niet kan.
Maar dan moet ik weten welke begraafplaats het is, en dan moet ik een kopie van alle relevante documenten hebben, zoals
1. het oude reglement van die begraafplaats op het moment van uitgifte van dat graf*,
2. het huidige reglement,
3. de grafbrief of overeenkomst waarmee het graf is uitgegeven*,
4. de rekening van uitgifte van het graf*,
5. de actuele tarieflijst van de begraafplaats,
6. de actuele rekening.
(* vermoedelijk van 18 jaar geleden, als de grafrechten van oma's graf over 2 jaar eindigen).
Het komt vreemd genoeg vaker voor dat RK begraafplaatsen een deel van de kosten dubbel laten betalen. Dat mag natuurlijk niet. Blijkbaar begrijpt men niet dat als men een eigen of particulier graf verhuurt, men het hele graf verhuurt, met 2 of 3 plaatsen in het graf. Men verhuurt niet elke plaats in het graf apart; het zijn geen algemene graven.
Ik vergelijk het wel vaker met de verhuur van een woning. Iemand (van een familie) huurt een woning (van de parochie) en bezet een kamer. Op het moment dat nog iemand in het huis trekt en de tweede kamer in beslag neemt, meent de verhuurder nogmaals de huur van de hele woning in rekening te kunnen brengen. Dat kan natuurlijk niet; de verhuurder (parochie) mag helemaal geen huurkosten rekenen als de huur al voldoende lang vooruit is betaald.
Op moment dat alle genoemde documenten naast elkaar liggen, wordt duidelijk of er een essentiƫle fout is gemaakt of niet.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Op zaterdag 23 april 2016 wordt in de Westerkerk in Amsterdam de Uitvaartbeurs Amsterdam gehouden. De beurs is gratis toegankelijk voor het publiek!
TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.
TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl
TIP
Buitenhuis La Hardoye: een paar dagen weg of een of meer weken vakantie voor 2 tot 10 personen in Frankrijk. Prachtig sfeervol zeer ruim huis met meerdere zitkamers, open haard op 'kasteelformaat', met grote tuin, twee terrassen, eigen beekje en boomgaard op de grens van de Franse Ardennen en de Champagne. Slechts 340 km van Utrecht.
www.vakantiehuis-ardennen.info
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Kan de houder van de begraafplaats andere voorwaarden opleggen bij de overschrijving van een grafrecht?