Bijzetten in graf van ouders (dat nu niet geschud kan worden; alternatieven)
12 maart 2018
Vraag nummer: 54194
Geachte heer Van der Putten,
Mijn schoonouders zijn in 2001 en in 2015 overleden en samen begraven in een familiegraf. Mijn zwager is nu terminaal en zou graag bij zijn ouders bijgezet worden. Volgens de begraafplaats Tolsteeg in Utrecht is dit niet mogelijk omdat mijn schoonmoeder 3 jaar geleden is bijgezet en de grafrust van 10 jaar nog niet is verstreken. Ik vraag me af of het op een of andere manier niet mogelijk is om mijn schoonmoeder 'op te graven' het graf van mijn schoonvader te schudden en mijn schoonmoeder te herbegraven en dan mijn zwager bij te zetten. Hij is alleenstaand en heeft geen kinderen en had een erg nauwe band met zijn ouders.
Antwoord:
Geachte mevrouw,
De dienst der gemeentelijke begraafplaatsen van Utrecht heeft gelijk, dat men het graf niet kan schudden nu uw schoonmoeder pas in 2015 als laatste is bijgezet. Dat staat de wet niet toe.
Het is op zich een slim idee om uw schoonmoeder tijdelijk op te laten graven, het graf van uw schoonvader te schudden en uw schoonmoeder her te begraven op de plaats van uw schoonvader. Dan komt er ruimte voor een kist voor uw zwager vrij. Wettelijk zou dat wel kunnen.
Echter, voor een opgraving is een vergunning van de burgemeester nodig. Voor dit soort vergunningen speelt landelijk het beleid dat men dit niet binnen 10 jaar na een begraving toestaat, zeer bijzondere uitzonderingen daargelaten. U kan altijd proberen of de gemeente aan dit idee mee wil werken, maar er is een heel reƫle kans dat men het afwijst. Maar niet geschoten is altijd mis. Juridisch is echter tegen een afwijzing weinig in te brengen.
Een alternatief dat ik nu kan bedenken is om uw zwager te laten cremeren en zijn asbus in het graf van zijn ouders bij te zetten. Ik vermoed dat dat wel mogelijk is.
Een ander alternatief is om uw zwager nu te laten begraven in een nieuw 3-persoons graf en af te spreken dat in 2025 zijn ouders beide ook in dat graven (her)begraven worden. Dat zou ook kunnen. Er zijn natuurlijk wel wat extra kosten verbonden het opgraven en herbegraven van 2 overledenen, maar als het om innige wens gaat en uw zwager voldoende vermogen nalaat om dit uit te voeren, zie ik het ook als een zinnige optie.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Op zaterdag 14 april 2018 wordt de derde editie gehouden van de Uitvaartbeurs Amsterdam. In de historische Westerkerk kunnen bezoekers inspiratie en informatie vinden bij meer dan tachtig stands. De Uitvaartbeurs Amsterdam is de grootste consumenten uitvaartbeurs van Nederland.
TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.
TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?
TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.
TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.