Beslissingsrecht familiegrafkelder / kapel
21 december 2009
Vraag nummer: 7150 (oude nummer: 14629)
Ik ben rechthebbende op een familiegrafkapel/-kelder waar een grafrecht voor onbepaalde op rust. Dit object is een rijskmonument en is toe aan een flinke opknapbeurt. Subsidies zijn toegezegd door Rijk, Provincie en Gemeente. Er is echter nog een fors tekort dat door mij moet worden bijgepast. Ik overweeg derden (zijnde niet-familieleden) tegen betaling in de gelegenheid te stellen enkele nissen te verwerven voor eigen bijzettingen en de daarmee verkregen middelen hiervoor te gebruiken. Ik heb het kerkbestuur, dat over de begraafplaats gaat, gevraagd wat het daarvan vindt. Dat zegt hiervoor geen toestemming te geven. Mijn vraag is nu wat de juridische positie van het kerkbestuur en mij is in deze kwestie.
Antwoord:
Geachte heer,
De rechthebbende op een eigen graf bepaalt wie daar begraven mag worden of wiens asbus daar mag worden bijgezet. Daarom is de wettelijke term ook 'een uitsluitend recht op een graf': uitsluitend de rechthebbende beslist. In vroeger tijden, de tijden dat wel eens grafkapellen werden gebouwd, sprak men soms wel van een concessie.
Ik meen dat het een uitstekend idee is om derden in de gelegenheid te stellen om grafruimte in deze kapel/kelder te verwerven. Het is heel verstandig om zo'n monument zichzelf geheel of in elk geval gedeeltelijk financieel te laten bedruipen. Dat is de beste garantie voor continuiteit.
De houder van de begraafplaats, in dit geval een kerkbestuur, heeft geen enkele zeggenschap over aan wie de rechthebbende op het graf een of meer grafruimte(s) ter beschikking stelt. Dat recht is voorbehouden aan de rechthebbende.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten