Begraven van 2 overledenen in 1-persoons grafkelder
10 oktober 2017
Vraag nummer: 52312
Mag men in een 1 persoonsgrafkelder een volgende overledene begraven zonder de eerst overledene er uit te halen.
Ik hoor wel eens dat er een plaat over de eerst overledene gelegd wordt en dan de tweede er boven op gezet wordt.
Ik meen toch dat er geen 2 overledenen in een kist /grafkelder begraven mogen worden, of heb ik het mis?
Antwoord:
Geachte heer,
Het lijkt mij erg onwaarschijnlijk dat een begraafplaatshouder zomaar toestemming geeft voor de bijzetting van een tweede overledene in een eenpersoons grafkelder. Dat kan niet; een eenpersoons graf is een graf voor 1 persoon. Ongeacht of het om een keldergraf of een zandgraf gaat.
Wat wel kan is dat de grafkelder 'geschud' wordt. Dan is de eerste overledene formeel niet meer begraven, maar wordt het graf geruimd.
Bij zandgraven is het zo dat - als de regels van de begraafplaats het toestaan - na minimaal 10 jaar na de bijzetting de beenderen bijeen geraapt worden en dieper in de bodem van het graf worden geplaatst. Dan ontstaat ruimte voor nieuwe kisten erboven.
Bij grafkelders kan dit soms ook, als het gaat om een kelder zonder bodem. Dan kan men dieper in het zand botten leggen.
De meeste kelders hebben echter wel een bodem. De kelder is dan meestal een grote betonnen bak. Daar kan men niet in graven. Wat wel kan en ook gebeurt, is dat de resterende botten in een klein kistje of in een juten zak aan het voeteneinde van een nieuwe kist worden geplaatst. Maar dat kan alleen als er voldoende ruimte in de kelder is. En als de begraafplaats het 'schudden' van graven toestaat.
Ik heb nooit gehoord dat er over de eerst overledene een plaat wordt gelegd, zodat er een nieuwe bodem ontstaat. Maar ik zou me kunnen voorstellen dat het technisch wel zou kunnen, als de kelder voldoende diep is. Dus misschien komt het hier of daar wel voor.
Er mogen inderdaad geen twee overledenen in een kist samen begraven worden. Maar twee overledenen in twee aparte kisten in een kelder mag wel. Maar men moet er dan voor zorgen dat de stoffelijke resten niet door elkaar heen kunnen komen liggen. Vandaar ook dat ik het heb over een apart bottenkistje of een zak, waarbij de oude botten apart worden gehouden van de nieuwe overledene. Met een tussenplaat zouden de resten ook gescheiden blijven. Men mag geen kist direct op het skelet van een andere overledene plaatsen, waarbij door het vermolmen van de kist twee skeletten op en door elkaar komen te liggen.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.
TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?
TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.