Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Begraven in graf van een ander

1 september 2020

Vraag nummer: 61450

Geachte heer Van der Putten,

Mijn grootvader heeft in 1921 (!) vijf graven gekocht in een klein dorp in de provincie Groningen. Alleen een dochtertje van mijn grootouders is er uiteindelijk begraven, in 1921. Er zouden dus vier graven nog onbezet moeten zijn. Maar wat is het geval? Óf in 1949 óf in 1962 is iemand begraven in een van de graven van mijn grootvader! Mijn moeder heeft mij dit verteld en e.e.a. is ook te zien op de website van de begraafplaats. Het gaat namelijk om plek C076 en ik het het originele papiertje uit 1921 van mijn opa nog in bezit (!) en daarop is te lezen dat hij plek C076 heeft gekocht. Mijn vraag is dan ook: kan ik (ik bezit op dit moment de grafrechten van de overgebleven drie graven) nog ergens aanspraak op maken?

Antwoord:

Geachte heer,

Een interessante vraag. Die roept meteen een aantal andere vragen op. Zoals: wat is de precieze tekst van 'het originele papiertje' uit 1921? Ik ken namelijk 1 voorbeeld van een RK begraafplaats, ook uit Groningen, waar men het systeem kende dat het aankooppapier het bewijs van eigendom van het graf was. Het was een soort bewijs 'aan toonder'. Wie het papier heeft, heeft het graf.

Als u van een wat oudere generatie bent, kent u misschien ook nog de spaarbrieven aan toonder die banken 40 jaar geleden uitgaven. Je kreeg dan geen spaarbankboekje op naam (en natuurlijk niets digitaal), maar een certificaat, dat je later bij de bank kon inleveren en waar je dan 1.000 gulden voor kreeg. Mij persoonlijk staat dat levendig bij, omdat ik in mijn studententijd gewerkt en ijverig gespaard had en zo'n spaarbrief kocht, die een jaarlijkse rente gaf van 12,75 %. Kom daar nu nog maar eens om. Zowel om sparende studenten als om zo'n jaarlijkse rente.

Als u een - zeer zeldzaam - grafbewijs aan toonder hebt, dan bent u nu rechthebbende van de graven.

Maar die kans is vrij klein, namelijk 0,025 %, ofwel 1 op 4.000. Of misschien 1 op de 2.000, als er een tweede begraafplaats met zo'n in 2020 nog erkend systeem is.

De kans is groter dat de graven inmiddels op naam van iemand anders staan, of misschien op naam van niemand. Een aankoopbewijs betekent niet dat een graf eeuwig eigendom van dezelfde persoon blijft. Zo'n persoon overlijdt of kan het graf aan iemand anders geven.

Ik kan mij voorstellen dat uw grootvader ongeveer 30 of 40 jaar na de aankoop toestemming heeft gegeven aan bijvoorbeeld een vriend, buurman of ver familielid om een graf te gebruiken, waarvan hij destijds zelf concludeerde om het niet meer te gebruiken. Bijvoorbeeld omdat de familie naar elders verhuisd is. Of omdat de graven aanvankelijk deels bestemd waren voor andere kinderen, die inmiddels elders een eigen gezin hadden.
Maar bij gebruik door een derde, zullen hoogstwaarschijnlijk ook de grafrechten overgedragen zijn.

Ik adviseer u om eerst eens bij de administratie van de betreffende begraafplaats na te gaan, op wiens naam die graven nu staan. Wellicht staan ze op naam van niemand en zou u ze nog op uw naam kunnen laten zetten. Wellicht staan ze op naam van een ander familielid. Maar wellicht is dat iemand die inmiddels ook is overleden en dan kunt u ook het grafrecht vragen. Zeer waarschijnlijk staat het graf waarin 60 of 70 jaar geleden is begraven, op naam van (iemand van) een andere familie.

Ik zou als ik u was ook de reglementen van die begraafplaats opvragen, zowel het reglement dat in 1921 gold, als dat in 2020 geldt. Een grafakte is normaal gesproken alleen compleet in samenhang met het reglement. Maar vroeger had lang niet elke begraafplaats een reglement.

Zie vergelijkbare vragen in de subrubriek 'Eigen graf, particulier graf of familiegraf'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.