Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Begrafenisondernemer vraagt niet naar grafakte en wie eigenaar is van de steen

27 februari 2024

Vraag nummer: 67959

Geachte mr. van der Putten.

Mijn broer is bijgezet in het graf van onze ouders.
Van het graf ben ik rechthebbende en eigenaar van de gedenksteen.

Nu is het zo dat ze mijn broer bijgezet hebben zonder mij te vragen, dit is door het parochie erkend en rechtgezet, hoewel ik het liever anders had gezien.
Ze hebben ook een aantal jaren twee mensen een grafakte verstrekt, wat niet kan natuurlijk, ik ben rechthebbende sinds 2006, voor een tijd van 30 jaar, dus tot 2036.

De gedenksteen is er natuurlijk afgehaald, anders kan de bijzetting niet plaatsvinden.
Bij het verwijderen van de grafsteen zijn er veel planten verloren gegaan.
Ook is er een extra grafteken opgeplaatst, dit alles zonder mijn toestemming.

Nu is mijn vraag wie kan ik verantwoordelijk houden voor dit alles?
De begrafenisondernemer wijst naar de beheerder van de begraafplaats en de parochie zegt nergens mee te maken te hebben.

Is het niet zo dat de begrafenisondernemer bij degene die opdracht geeft voor bijzetting, eerst moet vragen wie er rechthebbende is en wie de grafakte heeft?
De begrafenisondernemer heeft ook opdracht gegeven om de gedenksteen te verwijderen, zonder eerst toestemming te vragen, de begrafenisondernemer verwijst telkens weer naar de beheerder van de begraafplaats.

Kunt u mij voorzien van goede raad.

Bij voorbaat dank.

Met vriendelijke groet,

XX

Antwoord:

Geachte heer,

Wat zou anders zijn geweest als men u wel tijdig om toestemming gevraagd zou hebben? Zou dan uw broer niet in het graf zijn bijgezet? En was een bijzetting mogelijk zonder de gedenksteen (tijdelijk) te verwijderen? En de beplanting?

De houder van de begraafplaats is verantwoordelijk voor alles wat op de begraafplaats gebeurt. Er mag niemand in een particulier graf worden begraven en er mag geen grafsteen (dan dan niet tijdelijk) verwijderd worden, zonder toestemming van de rechthebbende op het graf.

U noemt 3 partijen: de begrafenisondernemer, de begraafplaatsbeheerder en het bestuur van de kerk.
Wie zit fout en wie niet. Welnu, alle drie zien en doen ze het verkeerd.
Het bestuur, als houder van de begraafplaats, is eindverantwoordelijk voor het naleven van de wet en het recht op de begraafplaats. Zij moet de beheerder instructies geven dat er niet mag worden begraven en geen monument wordt verwijderd, zonder een schriftelijke toestemming van de rechthebbende van het graf. Als er geen rechthebbende van het graf zou zijn, of als die er wel is maar geen toestemming geeft, mag er in een particulier graf niet begraven worden.
De beheerder is de uitvoerder van het bestuur. Die moet zorgen dat er niet begraven wordt, als hij/zij niet eerst over een schriftelijke toestemming van de rechthebbende beschikt. Als er een probleem ontstaat doordat er een rechthebbende protesteert tegen een begraving in 'zijn' of 'haar' graf zonder toestemming, is de beheerder degene die een grote fout heeft gemaakt. De beheerder mag ook geen extra grafteken op het graf toestaan, als u als rechthebbende geen opdracht of toestemming daarvoor hebt gegeven.
Dan de uitvaartverzorger. Het kan niet zo zijn dat een uitvaartverzorger niet weet dat er voor een begraving in een particulier graf geen schriftelijke toestemming van de rechthebbende nodig is. Dat is immers basiskennis. De uitvaartverzorger is de schakel tussen de nabestaanden en de begraafplaats. Hij of zij moet zorgen dat alle noodzakelijke papieren voor een begrafenis tijdig en compleet aanwezig zijn.

Ik heb het vermoeden dat het hier gaat om een kerkelijke begraafplaats in een dorp, waar al vele jaren op basis van 'vertrouwen' gewerkt wordt. Maar dan heeft het woord vertrouwen een andere inhoud, dan wat het normaal inhoudt. Want dan is het hier het vertrouwen dat toch niemand 'moeilijk doet', als gekozen wordt voor makkelijk in plaats van zoals het eigenlijk zou moeten. Dat gaat goed, tot het een keer echt fout gaat en er een opgraving en herbegraving afgedwongen gaat worden.
Dan zul je vaak zien dat iedereen ontkent het fout te doen, terwijl ze allemaal steken laten vallen.

U vraagt wie u verantwoordelijk kunt houden voor deze onjuiste gang van zaken. Maar daar heb ik eigenlijk al antwoord op gegeven: zowel het kerkbestuur als de beheerder als de uitvaartverzorger. Alle 3 dus.

U vraagt om goede raad. Die kan ik niet geven, want ik weet niet wat u nu wilt.
Wilt u uw broer uit het graf laten verwijderen? Wilt u het extra grafteken laten verwijderen? Daar zegt u niets over.
Wat betekent dat het bestuur de fout van het ontbreken van uw toestemming heeft 'erkend en rechtgezet'? Hebt u alsnog toestemming gegeven en heeft men excuses aangeboden? Wat zou u dan nog willen?
Als u schade zou hebben, zou u vergoeding van die schade kunnen verlangen. Maar daar zegt u ook niets over.

U kunt bij iedereen gaan klagen over de gang van zaken, maar ik denk - in het beste geval - dat men u beleefd aanhoort, maar dat er verder niets gebeurt. En dat dit onkundige amateurisme gewoon wordt voortgezet.
Als u zou willen dat uw broer uit het graf wordt verwijderd, kunt u dat eisen van het bestuur van de begraafplaats. Maar dan moet u ook meteen bij de burgemeester van de gemeente waar de begraafplaats ligt, een vergunning tot opgraving aanvragen. Opgraving kan - naar landelijk gangbaar beleid - indien het verzoek tot verlof voor opgraving binnen 2 maanden na het overlijden wordt gedaan. Ik denk dat als u het aan het bestuur vraagt, het bestuur niet meteen de juiste actie zal ondernemen en verlof gaat vragen. Als het verlof pas na twee maanden wordt aangevraagd, wordt het waarschijnlijk niet meer verleend.

Als u de verloren gegane planten op het graf vergoed wilt hebben, kan een claim worden ingediend bij de opdrachtgever van de uitvaart van uw broer.

Maar u moet zich afvragen of u, ook al hebt u juridisch gelijk, u uw gelijk ook wel feitelijk wilt bevechten. En ik gebruik het woord 'bevechten', omdat u er geen vrienden mee zult maken. Niet binnen de familie en niet in het dorp.

Het probleem bij dit soort situaties is, als er redenen zijn om iets tegen te willen houden, dat je dan eigenlijk onmiddellijk in actie moet komen. Dat als je hoort of merkt dat iemand in 'jouw' graf begraven wordt, je dat moet verbieden. Voordat het feitelijk is gebeurd. Of als je het niet tijdig wist, je dan binnen een paar dagen actie onderneemt.

Ik heb de indruk dat de begrafenis van uw broer al minstens een paar maanden geleden heeft plaatsgevonden, omdat u er al overleg met het bestuur over hebt gehad. En omdat u schrijft dat er al een extra grafteken is geplaatst. Dan kunt u geen opgraving meer realiseren, als u dat al gewenst zou hebben.

Mijn advies in dit soort kwesties is altijd: als u dit niet wilt, moet u onmiddellijk in actie komen. Eigenlijk nog voor de begrafenis. Niet na een paar maanden, want dan kunt u niets meer.

Ik heb ten behoeve van uw privacy uw naam onder uw vraag verwijderd.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Nieuwe site voor mensen die zelf de regie over hun overlijden in handen willen hebben:
www.exit.nl. Met:
- documenten voor medische beslissingen: euthanasieverklaring, volmacht, behandelverbod etc.;
- uitvaartwensen vastleggen;
- een eenvoudige crematie regelen.

TIP
Een uitvaart zoals u dat wilt, zonder compromisssen. Regel hier uw uw exclusieve begrafenis of crematie.

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals over de aankoop en het behoud van een graf voor eeuwig:


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.