Asbus terug krijgen uit familiegraf na stoppen van grafrechten
17 januari 2018
Vraag nummer: 53450
Beste heer,
De tante van mijn man heeft afgelopen jaar met de familie overlegd over het voortzetten van het familiegraf. Na met elkaar hierover te hebben overlegd zouden vanaf januari de grafrechten worden opgezegd. Vooraf heeft tante nog wel met de begraafplaats en met mensen op kantoor overlegd of zei nog beschikking kon hebben over haar broer zijn asbus. Omdat deze aan het begin van het monument zou zijn ingegraven werd er zelfs toestemming voor gegeven dat de familie de asbus zelf mocht uitgraven omdat deze niet erg diep zou staan. Mondeling werd dit toegezegd en mijn man heeft het afgelopen vrijdag ook via de begraafplaats nog overlegd omdat hij zelf bij een natuursteenbedrijf werkt en daardoor zelf het familie monument kon ruimen. Nu kwam mijn man er al spoedig achter dat de asbus niet snel gevonden kon worden en om niet te ver door te willen graven, heeft hij aan zijn tante gevraagd om naar later met de beheerder te gaan praten of er nog verdere mogelijkheden nu waren om toch nog aanspraak op de asbus van haar broer te kunnen maken. Nu is zij gisteren hiervoor naar het hoofdkantoor van de begraafplaats gegaan en kreeg zij te horen dat er nu niets meer mogelijk is omdat de rechten zijn afgelopen en toen zij meerdere vragen aan deze medewerkster vroeg ging zij tot 3 keer toe met iemand die zich niet liet zien hierover in overleg, maar hoorde mijn man's tante alleen maar nee, nee, nee dus teleurgesteld en ook wel boos is zij maar weggegaan want ja wat zijn nu nog haar rechten hiermee?
Hoop dat u ons hier wel een antwoord op zou kunnen geven zodat er misschien alsnog snel gehandeld kan worden. Het familiegraf was sinds 1954 in bezit van de familie en tante heeft zelfs nog alle documenten in haar bezit en ik vind het nu zo sneu dat zij zo kort af is afgescheept.
Hoop van u te horen,
Met vriendelijke groet,
H Buijs
Antwoord:
Geachte mevrouw,
Uw tante heeft nog alle rechten om de asbus te krijgen. Zij heeft het tijdig aangekaart en dat de uitvoering op zich laat wachten en wat hobbels ondervindt, verandert niets aan de situatie. Bij geen enkele begraafplaats geeft dat ooit een probleem.
Als het om een gemeentelijke begraafplaats gaat, moet uw tante om een schriftelijke weigering vragen. Dan kan zij daar formeel bezwaar tegen maken.
Als het om een kerkelijke begraafplaats gaat, ligt het anders qua klachtenregeling. Maar als u het hebt over 'mensen op kantoor' zal het wel om een begraafplaats van een grote of middelgrote gemeente gaan, want anders is er geen kantoor met meerdere mensen.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.
TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?
TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.