Afkoopsom voor 50 jaar na 39 jaar op bij Rhijnhof
12 februari 2018
Vraag nummer: 53794
Beste heer,
Mijn vader heeft in het najaar van 1987 toen zijn zuster overleed een bedrag betaald voor 50 jaar voor het graf van zijn zus en ook voor het graf van zijn moeder die met een andere zus begraven is. Betreft kerkhof Rhijnhof in Leiden. Ik ben gebeld (als oudste kind, mijn vader is dood) dat het geld op is (komst euro, inflatie ed.). Er zijn echter pas 39 jaar verstreken. Ik moet beslissen of de graven geruimd moeten worden of betalen voor een verlenging. Kunt u mij vertellen wat ik het best kan doen? hij heeft gemeend dat de graven er tot eind 2028 zouden zijn. Dan wordt ik zelf al 75. Dank voor uw antwoord!
Antwoord:
Geachte heer of mevrouw,
Het is mij toevallig bekend, omdat ik begin jaren '90 een beheersreglement voor de begraafplaats Rhijnhof schreef, dat men daar een heel bijzondere regeling kende, die bij mijn weten op geen enkele andere begraafplaats in Nederland werd toegepast.
Men stortte een bepaald bedrag en van dat bedrag werden de jaarlijkse kosten afgeboekt, tot het bedrag op was. Men kon dus van tevoren niet precies zeggen voor hoeveel jaar deze regeling afdoende zou zijn. Als de tarieven snel hoger werden, was het bedrag sneller op. Mij staat bij dat men mikte op 30 tot 35 jaar. Dan is uw 39 jaar gunstig geweest.
Mij is niet bekend dat men een termijn van 50 jaar wilde halen.
Voor de duidelijkheid: deze Leidse methode was in den lande niet gebruikelijk, maar was zeker legitiem. Zij was gebruikelijk in de tijd dat Rhijnhof nog een kerkelijke begraafplaats was. Nu is het een stichting, half van de kerk en half van de gemeente Leiden.
Deze oude methode van afboeken was eigenlijk heel eerlijk: men betaalde voor elke jaar het voor dat jaar geldende tarief. Niet meer en niet minder. Men betaalde alleen vooruit en kreeg geen rentevergoeding.
De oude methode wordt door Rhijnhof niet meer toegepast. Dat wil zeggen: oude overeenkomsten worden keurig afgehandeld volgens de oude afspraken. Maar als men nu de grafrechten verlengt, wordt gewoon een bepaald aantal jaren vastgelegd. Men kan bij verlenging kiezen voor 10 of 20 jaar.
Of u wilt verlengen, is een afweging die u zelf moet maken. Ik begrijp uit uw verhaal dat uw vader graag wilde dat het graf 50 jaar zou bestaan. Ik zou zeggen: als u het geld makkelijk kunt missen is het misschien wel aardig om de wens van uw vader uit te voeren. Maar als het financieel lastig is, kunt het misschien beter niet doen.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.
TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?
TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.