Aanslag voor erfgenamen voor onderhoudskosten graf
24 oktober 2013
Vraag nummer: 36087
Geachte heer van der Putten,
Mijn zuster en ik zijn recent door de Gemeente X aangeslagen voor onderhoudskosten van het graf van een verre neef. De aanslag is op naam gesteld van: De erven AB (mijn vader). Mijn vader, die al zo'n 15 jaar geleden is overleden, was vermoedelijke rechthebbende van het graf. Wij hebben nooit contact gehad met de Begraafplaats na het overlijden van mijn vader of iets ondertekend en wisten niet van het bestaan van het graf af tot het opleggen van de aanslag. In het testament van mijn vader is niets omtrent het graf bepaald. Zijn wij inderdaad de rechthebbenden van het graf? Als wij dat niet zijn, kunnen wij dan voor onderhoudskosten van het graf worden aangeslagen?
Kunt u de vraag anoniem behandelen?
XX
Antwoord:
Geachte mevrouw,
Dit is een hoogst ongebruikelijke kwestie.
Ik zou in uw geval eerst maar eens aan de betreffende gemeente X vragen hoe zij het opleggen van de aanslag motiveert. Zijn de erfgenamen volgens haar de nieuwe rechthebbenden van het betreffende graf? Valt het graf volgens de gemeente nog altijd in de boedel? Na 15 jaar?
Hoe weet de gemeente wie of wat de erven zijn? Het kan zijn dat bijvoorbeeld een goed doel tot erfgenaam is benoemd en dat een of meer kinderen onterfd zijn.
Mij staat bij wel eens gelezen te hebben dat er jurisprudentie van de belastingrechter is dat een aanslag van een gemeente op naam van 'de erven' onvoldoende gespecificeerd is. Maar dat is meer het terrein van een fiscalist.
Het is mogelijk om in de Verordening lijkbezorgingsrechten en in de Beheersverordening voor de begraafplaats van de gemeente X te kijken of de aanslag wel of niet met die verordeningen strijdt. Maar dat heeft in eerste instantie weinig zin zolang niet duidelijk is hoe de gemeente haar aanslag motiveert.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).