Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Aangewezen als rechthebbende (en nu plotseling rekening)

22 oktober 2012

Vraag nummer: 32288

mijn echtgenote is door de gemeente aangewezen als rechthebbende van het graf van haar overleden moeder en krijgt nu de rekening gepresenteerd voor verlenging (10 jaar). Dit gebeurde kort naar het overlijden en de boedelverdeling een feit was. Dit is gebaseerd op basis van een handtekening voor de opdrachtverstrekking van de begrafenis van haar moeder. Dit is mijn echtgenote op geen enkele wijze kenbaar gemaakt, nog afgezien van het moment. Daarbij komt dat ik (haar echtgenoot) aangewezen ben als testamentair-executeur.
Probleem is dat nu een aantal adressen van familieleden niet meer te achterhalen zijn en vrijwel het gehele bedrag voor onze rekening komt. De gemeente werkt op geen enkele manier mee aan het achterhalen van adressen. Graag een reactie hierop.

Antwoord:

Geachte heer,

De gemeente kan uw echtgenote niet aanwijzen als rechthebbende op het graf van haar moeder. Uw echtgenote zal er toch echt zelf voor getekend moeten hebben.
Blijkbaar maakte een verzoek tot overschrijving van het grafrecht ook deel uit van de schriftelijke opdracht voor de begrafenis. Maar dan kan ik alleen maar constateren dat u en uw echtgenote zelf niet goed hebben opgelet wat door haar getekend werd.

Het is heel logisch dat als iemand begraven wordt, de begraafplaatshouder eist dat de grafrechten voor minstens 10 jaar, de wettelijke termijn van grafrust, worden voldaan. Als u en uw echtgenote dat zelf niet bedacht en gecontroleerd hebben, tja, dan hebt u zelf ook niet opgelet. Misschien had de uitvaartverzorger het ook uitdrukkelijker aan moeten kaarten. Maar het lijkt mij ook logisch dat u er zelf naar vraagt. Als u laat begraven kost een graf ook geld. U had kunnen vragen hoeveel jaar de rechten/huur nog door zouden lopen.

Niet logisch lijkt mij dat u een nalatenschap verdeelt waarbij u enige tijd later niet weet of noteert tussen wie u verdeelt en dat u geen adressen hebt of bewaart.

Het zou verstandig geweest zijn om de nalatenschap niet zo snel financieel af te wikkelen, maar om nog een bedrag voor onvoorziene kosten, zoals deze, achter de hand te houden. In principe zijn alle erfgenamen samen nog aansprakelijk voor deze kosten, die deel uitmaken van de kosten van de uitvaart.

Een gemeente mag inderdaad aan burgers geen adressen verstrekken.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Zoals: zijn kinderen verplicht om de uitvaart van hun ouders te betalen?

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder