Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

6414: Vervolg: rechten overnemen? (een rechthebbende uit zijn functie zetten)

9 september 2005

Vraag nummer: 4007 (oude nummer: 6415)

Vervolg op 6414: Hoever reiken de rechten van een rechthebbende?

Is het in deze zaak mogelijk om de rechthebbende uit zijn "functie" te ontzetten, of zelf als rechthebbende aan te treden?

Het zal toch niet zo zijn dat een rechthebbende, ongeacht zijn handelen, tot het einde van de graftermijn kan aanblijven?
Wellicht kan er op bepaalde momenten sprake zijn van bijzondere omstandigheden.

Antwoord:

Geachte heer,

Inderdaad blijft een rechthebbende tot het einde van de graftermijn of tot zijn eigen overlijden.

Het zal bijzonder moeilijk zijn om een rechthebbende 'uit functie' te zetten. Het kan alleen
1) als de rechthebbende zelf vrijwillig afstand doet en het recht overdraagt op een ander, dan wel
2) bij rechterlijk vonnis.
Het eerste zal niet erg waarschijnlijk zijn, proef ik zo. Wil dat laatste een kans van slagen hebben, dan zult u moeten aantonen dat de rechthebbende grof misbruik maakt van zijn bevoegdheden. Ik ken wel voorbeelden van misbruik en zelfs grof misbruik van bevoegdheden van een rechthebbende, die ook onder de rechter zijn geweest, maar nooit heeft een rechter een rechthebbende uit zijn functie ontheven. Waarschijnlijk is het ook nooit expliciet gevraagd, maar toch.
Bij grof misbruik zal bijvoorbeeld aangetoond moeten worden dat de ouders bij testament zeer uitdrukkelijk hebben bepaald dat er nooit of tenimmer iets of iemand in het graf bijgeplaatst zou mogen worden, dat zij de rechthebbende de uitvoering van het testament toevertrouwen en dat de rechthebbende nu dat vertrouwen beschaamt.

Objectief gezien is het bijplaatsen van een asbus van een overleden man in het graf van zijn ouders een heel normale en maatschappelijk volkomen geaccepteerde kwestie.
Wilt u het hebben over bijzondere omstandigheden en misbruik, dan moet u wel met heel zwaar geschut aan moeten komen. Een informele afspraak "Met de familie is overeengekomen dat dit het ouderlijk graf betreft en ook moet blijven" is denk ik niet zwaar genoeg.
Maar u kunt natuurlijk altijd kijken hoe ver u komt.

mr W.G.H.M. van der Putten

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.