Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Hoe zit dat met de ontheffing op grond van art 33 Wlb?

13 januari 2009

Vraag nummer: 6069 (oude nummer: 12100)

geachte heer van der Putten,

Wanneer er maar een gemeentelijke begraafplaats in een gemeente is moet voor het privatiseren van deze begraafplaats een tijdelijke ontheffing worden aangevraagd. Er staat dat deze alleen in bijzondere gevallen word verleend. Alleen wat zijn die bijzondere gevallen dan? Dat word namelijk voor mijn idee nergens uitgelegd. Kunt u mij duidelijkheid verschaffen?

Ik vertrouw erop u hiermee voldoende te hebben geinformeerd.

Met vriendelijke groet,

Milou Houtlosser

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Artikel 33 Wlb luidt: 'Een gemeente heeft voor zich of met een of meer andere gemeenten tezamen tenminste een gemeentelijke begraafplaats, tenzij gedeputeerde staten van deze verplichting tijdelijk ontheffing hebben verleend.' Waar leest u dat alleen in bijzondere gevallen ontheffing wordt verleend? Dat staat niet in de wet.

De idee van de wetgever is dat de lokale overheid gelegenheid moet bieden om overledenen 'te bezorgen'. Omdat de wet is ontstaan in een tijd dat er nog geen crematoria in Nederland waren (1869), is er van begraven uitgegaan. En omdat het alleen in grote gemeenten rendabel is om een gemeentelijk crematorium te exploiteren is later niet geregeld dat men gelegenheid moet geven om te begraven of te cremeren.
De idee van een tijdelijke ontheffing is dat de wetgever gemeenten niet permanent wil ontslaan van de verplichting om iets voor de eigen inwoners te regelen op het gebied van de lijkbezorging.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.