Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Begraafplaats Kloosterstraat Horst (vervolg 2626 en 2629)

30 april 2003

Vraag nummer: 2213 (oude nummer: 2630)

Wed, 30 Apr 2003 22:57

Geachte heer Van der Putten,
Hartelijk dank voor uw snelle reactie en uw complimenten voor mijn artikel in HH5. Hoe komt u eraan? Korte stukjes over dit kerkhof staan op www.dodenakkers.nl en in Genius loci (1e jaargang, november 2001). De uitgever is het Monumentenhuis Limburg.
Er zijn in Horst twee zaken aan de orde. Het (in 1971 gesloten) kerkhof is nu een gemeentelijk monument dat in beheer is gegeven aan een (voor het onderhoud) gesubsidieerde stichting! Aan de orde is nu de vraag of de open plekken gebruikt kunnen worden voor de uitgifte van nieuwe graven. Dat moet goed geregeld worden, bij leven en niet na overlijden door de nabestaanden. Belangrijk is ook dat nieuwe monumenten (ter beoordeling door de gemeentelijke monumentencommissie) moeten passen bij het karakter van de huidige begraafplaats. Men wil bv geen urnenmuur, maar wel urnen te plaatsen in gewone graven.
Uw e-mail met mededeling over de te verwachten kosten van een goed reglement zie ik met belangstelling tegemoet. Wij blijven in gesprek.
Met vriendelijke groet,
G.F. Verheijen

Antwoord:

Geachte heer,

Hoe ik aan de Horster Historiën 5 kom weet ik eerlijk gezegd niet meer. Ik heb het waarschijnlijk al een paar jaar in archief. Mogelijke bronnen zijn Guus Rüsing, of mensen uit de kringen van de LOB of de RDMZ.
Ik vond en vind het een uitstekende studie naar de geschiedenis van een begraafplaats. Eigenlijk moet ik 'kerkhof' zeggen, dat is in casu een passender benaming.
Opmerkelijk is ook de oude geschiedenis, die al zo'n 800 jaar terug gaat, althans zover bekend. Ik vond ook de opmerkingen over de prehistorische graven, waar uw studie mee begint, treffend. Er zijn er vele in Limburg, wat bij het grote publiek onbekend is. We hebben op school vroeger alleen iets over de hunnebedden in Drenthe geleerd, maar in andere regio's had men eigen aarden varianten. Er ligt er ook nog een op het terrein van de nieuwe natuurbegraafplaats te St. Odiliënberg, maar dat terzijde.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

1 mei 2003

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.