eenmalige overlijdensuitkering door werkgever
8 januari 2025
Vraag nummer: 69440
Ik heb de vraag naar wie de eenmalige uitkering van de uitvaartkosten overgemaakt moet worden door de werkgever van de overleden persoon.Ik ben zelf de eerste graad bloedlijn erfgenaam de moeder van..
Maar de werkgever heeft deze eenmalige uitkering overgemaakt naar de nabestaanden met wie zei een duurzaam huishouden hield.
Ik zelf heb de uitvaartkosten betaald, mijn dochter was niet verzekerd.
Ik zag staan bij de regels dat er staat naar de nabestaanden met wie zei een duurzaam huishouden had, uitgezonderd de eerste graad bloedverwant de moeder of de zoon.
Betekend met "uitgezonderd" dat dit naar de moeder hoort te gaan?
Antwoord:
De eenmalige uitkering door een werkgever is niet specifiek bedoeld voor de uitvaartkosten. Meestal is het recht op een overlijdensuitkering in de CAO geregeld en anders staat hierover in artikel 674, boek 7 van het Burgerlijk Wetboek een bepaling.
Dit komt erop neer dat de overlijdensuitkering toekomt aan de echtgenoot/partner waarmee de werknemer samenleefde. Is die partner er niet (meer) dan gaat de uitkering naar minderjarige kinderen en bij gebreke daarvan gaat de uitkering naar degene met wie de medewerker in gezinsverband leefde en in wiens onderhoud de medewerker voorzag.
Kortom, de werkgever heeft de betaling correct verricht.