afwikkeling nalatenschap bij geen familie en bekende erfgenamen
20 februari 2024
Vraag nummer: 67919
Goedemiddag,
Recentelijk is een inwoner van onze gemeente dood aangetroffen in zijn woning. Meneer heeft geen ouders en broers en zussen meer en niemand heeft zich gemeld de uitvaart te regelen. Dit is op kosten van de gemeente gebeurt. Wij hebben voor wat betreft de kosten van de uitvaart een vordering bij de bank van meneer neergelegd.
De woningstichting zal verder de woning ontruimen. Stel meneer heeft nog een vette bankrekening, wie regelt dan de nalatenschap?
Antwoord:
Er zijn enkele scenario's mogelijk:
Een belanghebbende kan door een advocaat een verzoek bij de Rechtbank indienen om een vereffenaar te benoemen. De rol van de vereffenaar kent veel overeenkomsten met die van een curator in een faillissement. Normaliter gebeurt dit alleen als de belanghebbende een behoorlijk financieel belang kent en er zeker van is dat er voldoende middelen uit de nalatenschap beschikbaar komen om zijn/haar advocaatkosten en de griffierechten te dekken.
Wanneer het voornoemde niet gebeurt, dan blijft het uiteindelijk een zgn. onbeheerde nalatenschap. Deze kan aangemeld worden bij het Rijksvastgoedbedrijf. Daar zullen ze een inschatting maken of ze voor een volledige afwikkeling van de nalatenschap kiezen.
Er zijn ook gemeenten welke ervoor kiezen om een erfrechtspecialist opdracht te geven om, aanvankelijk in de rol van zaakwaarnemer, te inventariseren welke koers het beste gevaren kan worden. Niet zelden worden er dan toch erfgenamen getraceerd en kan deze specialist de afwikkeling als gevolmachtigde vervolgen en volledig afronden.