Aangifte erfbelasting indien geen inzicht in administratie
17 juni 2024
Vraag nummer: 68485
Geachte heer Leffring,
Wij (mijn vrouw en ik) hebben de volgende uitdaging.
De moeder van mijn vrouw is oktober 2023 overleden. Vader is nog in leven.
Mijn vrouw heeft 2 zussen.
De oudste zus beheert de geldzaken van mijn overleden schoonmoeder maar is geen officieel aangestelde gemachtigde.
De oudste zus weigert inzage te geven in de financiën van mijn overleden schoonmoeder.
Ik weet dus ook niet of zij aangifte heeft gedaan voor de erfbelasting.
Nu is mijn vraag, wanneer zij geen aangifte heeft gedaan van erfbelasting, kunnen wij dan in problemen komen met de belastingdienst?
Ik kan voor ons deel geen aangifte doen, want door de weigering van mijn schoonzus om inzage te geven in de financiën heb ik geen idee wat de
omvang van een eventuele erfenis is en de bij behorende erfbelasting.
Dus kan ik geen aangifte doen.
Kunt u mij vertellen hoe wij dit (juridisch) moeten aanpakken.
Bij voorbaat dank voor de reactie
Antwoord:
U schrijft dat vader nog in leven is. Veelal verkrijgt de langstlevende ouder het vruchtgebruik over de erfdelen van de kinderen. En richt de Belastingdienst haar brieven aan de langstlevende ouder omdat deze in de praktijk de erfbelasting betaald over de erfdelen waarover het vruchtgebruik wordt verkregen. Blijven de erfdelen onder de vrijstellingsgrens dan is er wellicht geen aangifteplicht aan de orde.
Aangifte erfbelasting wordt ineens over de volledige nalatenschap gedaan en daarmee voor alle erfgenamen. Mocht er aangifteplicht aan de orde zijn en wordt er niet tijdig aangifte gedaan, dan zal de Belastingdienst haar vizier richten op de persoon welke bij haar bekend is als contactpersoon.
Mij is onduidelijk wat de situatie van uw schoonvader is. Is hij wilsbekwaam en was men gehuwd in gemeenschap van goederen? Dan wil ik u aanraden hierin gezamenlijk met uw schoonvader op te treden. Want hij is in dit geval gerechtigd om de benodigde informatie bij derden, zoals de bank en Belastingdienst, in te winnen.
Wanneer vader niet wilsbekwaam is, dan kan ik niet verder op uw individuele situatie ingaan. Want er zijn mij te weinig feiten en omstandigheden bekend om een zinvol advies te kunnen geven.