uitsluiten broer en neef als erfgenaam mogelijk?
11 april 2024
Vraag nummer: 68138
Goede dag heer Leffring,
Helaas is recentelijk mijn oom overleden; de broer van mijn vader. We zijn met irritaties uit elkaar gegaan, en deze oom heeft vorig jaar nog zijn testament aangepast.
Mijn broer blijkt nu erfgenaam te zijn.
Echter mijn vader, ofwel broer van mijn oom, is zeer ontstemd, omdat mijn broer (en dus zijn zoon!) na eenmalige toegang, niet nogmaals toegang wil geven tot zijn woning. Daarnaast, geeft hij aan als principiele kwestie tussen oom & neef, dat al het geld 100% naar mijn broer gaat, want zo had hij het gewild (subjectief).
Daarom wil ik namens mijn vader navragen; heeft hij geen enkele wijze van recht meer?
Mag hij geen spullen vorderen van zijn moeder (zijn broer en moeder woonden samen, na overlijden moeder is oom blijven wonen en heeft zijn broer, mijn vader, geen discussie gesteld over zaken van hun moeder).
Mijn vader heeft bij sommige items emotionele waarde, maar had ook geopperd de erfenis qua geld, mijn broer/ zijn zoon een hoger aandeel te gunnen, maar vooralsnog lijkt het erop dat mijn broer en zijn vrouw alles 100% willen houden.
Kan mijn vader hier tegenin beroep gaan?
Dank bij voorbaat!
Antwoord:
Ik moet u en uw vader teleurstellen. Toen uw oom zijn testament heeft laten aanpassen en daarin uw broer als enige erfgenaam heeft aangewezen, toen heeft de notaris zonder twijfel een aantal zaken getoetst. Er zal zijn vastgesteld dat uw oom wilsbekwaam was, wist wat de gevolgen van de gemaakte keuzes zijn en dat hij niet beïnvloed werd. Daarmee staat het rotsvast dat het uw oom zijn wens was dat uitsluitend uw broer verkrijger van de nalatenschap werd en er daarmee ook als enige zeggenschap over kreeg.
Anders dan bij eigen kinderen, kun je broers/zussen en oomzeggers door middel van een testament, zoals nu gebeurt is, compleet uitsluiten. Kortom, u bent volledig afhankelijk van de medewerking van uw broer. Ik hoop dat u er met hem uitkomt.