tekenen opdracht uitvaart & akte van cessie bij bewindvoering
23 juli 2024
Vraag nummer: 68746
Hallo,
wij staan al een tijdje onder bewindvoering, en ondertussen is mijn moeder in mei 2024 overleden.
Nu was mijn moeder ruim voldoende verzekerd voor de uitvaart, behalve de basis verzekering had mijn moeder ook een extra geldverzekering.
Aangezien mijn moeder op zaterdags overleed (en maandags een feestdag was) heb ik moet tekenen om dingen te regelen bij de verzekeringsmaatschappij en hiermee zijn we ruim binnen het budget gebleven, om zo problemen te voorkomen met de bewindvoering.
Echter zegt de bewindvoerder nu dat ik nooit had mogen tekenen omdat ik daarmee de erfenis aanvaard (mijn moeder had geen geld, en op dat moment ook geen schulden).
Dinsdags had ik nog gemaild naar de bewindvoering hoe het zit met de woning van mijn moeder, om verdere kosten te voorkomen.
Toen kreeg ik die zelfde dag als antwoord dat ik niks mocht doen verder.
Daarna nooit meer antwoord gekregen wat betreft mijn moeder.
Ondertussen is alles achter de rug en blijft er na alle kosten nog ruim 1800 euro over, volgens de verzekeringsmaatschappij kan dit gewoon uitgekeerd worden aan ons persoonlijk, en is dit niet van invloed op de bewindvoering.
Graag wil ik weten of dit klopt of niet, want naar mijn idee ziet een bewindvoerder die 1800 gewoon als inkomsten en zijn wij verplicht om dit af te dragen.
Antwoord:
Waarschijnlijk hebt u, gelijktijdig met het verstrekken van de opdracht aan de uitvaartverzorger, een zogenaamde Akte van Cessie getekend waarmee de uitvaartverzorger volmacht is gegeven om het verzekeringsgeld te incasseren. Wanneer u correct hebt gehandeld, dan hebt u de uitvaartverzorger verteld dat u onder bewind staat. Zodat deze er bekend mee werd dat u feitelijk niet bevoegd was om verplichtingen aan te gaan.
Het verstrekken van de opdracht voor de uitvaart en het tekenen van deze akte van cessie staat los van de keuze welke ten aanzien van de nalatenschap wordt gemaakt. Kortom, uw bewindvoerder kan nog altijd voor de verplichte beneficiaire aanvaarding kiezen.
Omdat het mij niet duidelijk is welke vorm van bewindvoering aan de orde is (beschermingsbewind of schuldsanering) kan ik geen antwoord geven op de vraag of het overgebleven bedrag afgedragen dient te worden. Echter in de regel is het zo dat alle gelden binnen dienen te komen via de beheerrekening welke de bewindvoerder beheerd. En dat uitsluitend uw bewindvoerder bevoegd is om de betreffende verzekeraar daarover te instrueren. Een bewindvoerder zal zich jaarlijks jegens de rechtbank moeten verantwoorden.