Waarom balseming van belang?
6 oktober 2007
Vraag nummer: 4973 (oude nummer: 9761)
Geachte heer van der Putten,
In de wet op de lijkbezorging wordt gezegd dat balsemen vooralsnog voorbehouden is aan leden van het Koninklijk Huis. In het komende wetsvoorstel zal thanatopraxie mogelijk gemaakt worden. Voor het opbaren natuurlijk een heel goed alternatief i.p.v. de bed- of kistkoeling hanteren. Maar wat heeft algehele balseming eigenlijk voor een doel? Ik ga er vanuit dat een gebalsemde overledene niet na 100 jaar wordt opgegraven om te kijken hoe z'n lichamelijke conditie eruit ziet, want het uiteindelijke doel is volledige vertering binnen een tijdsbestek van 10 jaar.
Dus waarom is balseming van belang? Of heeft het een cultuur- of ritueelstatus net zoals de oude Egyptenaren bijvoorbeeld?
Met vriendelijke groet,
Sandy Wijnands
Antwoord:
Geachte heer,
Het ligt net even anders. Balseming en andere vormen van conserveren zijn verboden, behalve ten behoeve van orgaandonatie, voor ontleding en voor transport naar het buitenland, óf - in uitzonderlijke gevallen - met vergunning. En bij de laatste uitzonderlijke gevallen moet je denken aan hoogwaardigheidsbekleders zoals bisschoppen of kardinalen.
De Wet op de lijkbezorging is niet van toepassing op leden van het Koninklijk Huis, en daardoor is dan ook het verbod op balseming niet op hen van toepassing.
Als in Nederland gebalsemd wordt, moet je niet denken aan balseming in de vorm zoals in oude culturen gebeurde. Daar werden ingewanden verwijderd en werd vocht aan het lichaam onttrokken. Dat gebeurt bij mijn weten niet.
Als een lid van het Koninklijk Huis of een geestelijk leider gebalsemd wordt, gebeurt dat uit traditie en status-overwegingen. Maar zonder het oogmerk om het lichaam 'voor de eeuwigheid' te behouden.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.
TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie bepaalt of iemand wordt begraven of gecremeerd?
TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.
TIP
Bekijk ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek > reportages > kijkersvragen > uitvaartverzorging.
Bijvoorbeeld de vraag Wat is thanatopraxie en hoe werkt het?