Wet orgaandonatie wordt verruimd
donderdag 21 maart 2013
Artsen mogen voortaan voorbereidende handelingen verrichten bij een patiënt die stervende is, ook als de naaste familie niet bereikt kan worden. Een meerderheid van de Tweede Kamer is akkoord met de wetswijziging van minister Schippers van Volksgezondheid, dat meldt de NOS. De wet moet nog door de Eerste Kamer, maar daar lijkt een meerderheid voor de aanpassing.
De aanpassing zal zeer waarschijnlijk tientallen levens per jaar gaan redden. Artsen kunnen door de maatregel vast beginnen met het afnemen van bloed, het warm houden van het lichaam en ze mogen alvast röntgenfoto’s maken.
Naaste familie beslist uiteindelijk over donatie
Als de overledene niet is aangemeld in het donorregister beslist de naaste familie over eventuele donatie. Maar het komt vaak voor dat de familie niet op tijd bereikt kan worden waardoor donatie niet meer mogelijk is. De voorbereidende handelingen vergroten de kans op een succesvolle donatie ook als de familie niet direct bereikt kan worden. De naaste familie houdt overigens wel het laatste woord. Zij beslissen uiteindelijk of er wel of geen donatie mag plaatsvinden.
Tientallen doden door wachtlijst
De NOS meldt dat er op 1 januari 1286 mensen op de wachtlijst voor donatie stonden. Dat aantal ligt dan wel wat lager dan de jaren ervoor, toch sterven nog steeds tientallen mensen die wachten op donatie. Artsen en patiëntenverenigingen dringen aan op nog verdergaande maatregelen. Zij willen dat iedereen verplicht wordt om een keuze te maken. D66 en de PvdA zijn voorstanders van verplichte registratie, de VVD ziet daar echter niets in. De liberalen noemen de huidige aanpassing een grote stap voorruit die veel levens kan gaan redden.
Print deze pagina