Vier eeuwen omgaan met de dood in Nederland
Leven met de dood
woensdag 17 mei 2000
Tentoonstelling (13 mei t/m 3 september 2000)
We staan er meestal liever niet te lang bij stil, maar de dood is een onlosmakelijk deel van het leven. Het Historisch Museum Apeldoorn organiseert in samenwerking met NUVA uitvaartzorg b.v. en verzekeringen n.v. een tentoonstelling en een gevarieerd programma van activiteiten onder de titel 'Leven met de dood'.
Vanaf 13 mei 2000 zal in het museum te zien zijn welke tradities er rond de dood en de uitvaart in het verleden waren en welke gebruiken er op dit mo-ment ontstaan. De meest uiteenlopende voorwerpen, prenten, foto's, documenten en kleding vertellen verhalen over hoe mensen rouwen en hoe het mysterie van de dood een plek in het leven krijgt. Zo verschillend als mensen zijn, zo verschillend gaan ze om met het sterven van een dierbare naaste of van een publiek persoon.
De tentoonstelling geeft een beeld van deze variatie in heden en verleden: in stilte of uitbundig rouwend, als individu of als deel van een bepaalde gemeenschap, als christen, moslim of niet kerkelijk, als arme of rijke.
Het thema van de tentoonstelling sluit aan bij het hedendaagse zoeken naar manieren om uitdrukking te geven aan onze gevoelens als er iemand overlijdt. In de tentoonstelling kan de bezoeker achter de computer plaatsnemen en via de speciaal gemaakte website naar allerlei sites over de hedendaagse uitvaart surfen.
Foto-expositie +++ in de prentenkabinetten
Op zondag 2 juli worden in de prenten-kabinetten van het museum twee foto-exposities geopend van twee Apeldoornse vrouwen, die begraafplaatsen hebben gefotografeerd. Van Karla de Boer zijn subtiele en sfeervolle kleurenfoto's te zien, die zij op Apeldoornse begraafplaatsen maakte. Karla de Boer heeft bij de foto's citaten uit gedichten over de dood gekozen. De zwart-wit foto's van Jacintha Bierens tonen haar fotoreportage van de Milanese begraafplaats Cimitero Monumentale. De dramatische lading van deze foto's illustreert op mooie wijze hoe de Italiaanse grafcultuur verschilt van de Nederlandse.
Project 'Afscheid' +++ voor basisscholen
Hoe gaan kinderen om met de dood en beleven ze het verlies van een huisdier, een oma, opa, vriendje of zelfs een huisdier? Onder leiding van acteurs van Marij van den Heuvel Theater-producties gaan leerlingen van groep 7 en 8 van twee Apeldoornse basisscholen in het NUVA-Uitvaartcentrum Hofveld een bijzonder toneelstuk opvoeren onder de titel 'Afscheid'. Deze uitvoering is uniek voor Apeldoorn en Gelderland en vindt plaats op vrijdag 9 juni 2000.
Defilé historische rouwstoet
Op vrijdag 4 augustus tussen 14.00 en 15.30 uur is de binnenstad van Apeldoorn het toneel van een grootse historische rouwstoet. U wordt uitgenodigd deze unieke optocht van authentieke historische rouwkoetsen te bezichtigen. Uit alle delen van het land komen in stijl opgetuigde staatsiekoetsen, volg-koetsen, een bloemenkoets en een zeldzame vrachtkoets, een 'four-geon funèbre', met het uitvaart personeel in historisch kostuum naar Apeldoorn. Als tegenhanger van de koetsen voor de rijken, met fraai houtsnijwerk en bekleding, zijn er een boerenuitvaart en een armenbegrafenis met draagbaar, alsmede een uit 1922 daterende T-Ford lijkauto met houten opbouw. De routebeschrijving van de ruim 450 meter lange stoet wordt nader bekend gemaakt.
Fietsroutes +++ 'Uut de sloffen'
Naar aanleiding van de tentoonstelling 'Leven met de dood' in het Historisch Museum Apeldoorn verschijnen twee boekjes onder de titel 'Uut de sloffen', ofwel 'er op uit', met fietsroutes op de Veluwe en in de Achterhoek die langs bezienswaardige begraafplaatsen voeren. De cultuurhistorische en landschappelijke waarde van onze laatste rustplaatsen maken zo'n fietsroute een interessante onderneming. Deze unieke fietsroutes staan met vele wetenswaardigheden beschreven in twee boekjes, gemaakt in samenwerking met De Terebinth (Vereniging tot herstel van zorg rond dood en rustplaats) en met de VVV-kantoren van Apeldoorn, Doetinchem en Vorden. De startpunten zijn in Apeldoorn, Vorden en Doetinchem en de boekjes zijn o.a. te koop bij het Historisch Museum Apeldoorn en de plaatselijke VVV-kantoren.
Extra activiteiten
Rondom het thema van de tentoonstelling wordt een uitgebreid programma van activiteiten georganiseerd:
Woensdag 24 mei
NUVA-Concert
in de Grote Kerk, Loolaan 16
Aanvang 20.00 uur