VIDEO: Restwarmte crematieovens gebruikt voor (stads)verwarming
donderdag 5 juni 2014
Het gebruik van restwarmte welke vrijkomt tijdens een crematieproces krijgt overal ter wereld steeds meer aandacht. In de industrie is het (om financiële redenen) NOT DONE om energie in de vrije atmosfeer te dumpen. Maar bij crematoria was het tot dusver NOT DONE om deze grote hoeveelheid energie wel te benutten. Nu, met de stijgende brandstofprijzen, het toenemende aantal crematies en de klimaatsverandering, stijgt de vraag om juist wel deze grote hoeveelheid restwarmte toe te passen en te benutten.
Het Nederlandse bedrijf DFW Europe heeft onlangs in Ringsted (Denemarken) een spraakmakend project afgerond, waarbij de warmte van de crematieovens rechtstreeks wordt benut voor stadsverwarming. De techniek die daar is ingezet wordt nu ook toegepast bij nieuwe crematieovens in Nederland, waaronder een nieuw crematorium in Heerhugowaard. Daar zal de vrijgekomen energie worden opgevangen en waar mogelijk toegepast in het gebouw.
DFW Europe bouwt en plaatst crematieovens over de hele wereld. Algemeen directeur Jan Keeman constateert dat het gebruiken van de vrijgekomen restwarmte, veel belangstelling heeft. ‘Wij hebben de afgelopen jaren veel ideeën en noviteiten kunnen aandragen en de nieuwste automatiseringstechnieken kunnen toepassen.’
Lange periode in de geschiedenis van cremeren was het vanuit emotionele beweegredenen niet bespreekbaar om de warmte die vrijkwam van een crematie te gebruiken. De acceptatiegrens is daarin inmiddels behoorlijk bijgesteld, voornamelijk door de positieve voorbeelden vanuit het buitenland. Met name Denemarken loopt hierin voorop. Daar is het sinds jaar en dag een gerespecteerd specialisme om de warmte van crematieovens op te vangen en deze vervolgens te leveren aan scholen, huizen, gebouwen en fabrieken.
Het proces in Denemarken was een initiatief van de Deense overheid en zeven crematoriumeigenaren. In Ringsted is in nauwe samenwerking met DWF Europe een ultramodern crematorium gebouwd waarbinnen het automatiseringsproces uniek is in de hele wereld. De gebruikte techniek en het resultaat in warmteterugwinning trekt wereldwijd de aandacht.