"Verkeerde begraving door verzuim gemeente"
maandag 31 juli 2023
Vorige week is in het nieuws geweest dat een man in Voerendaal op zaterdag 22 juli begraven is in een graf dat voor een ander bestemd was. Twee dagen later kwam de vergissing bij de uitvaartvereniging aan het licht. De man die eigenlijk al begraven had moeten zijn, stond bij een andere familie klaar voor de afscheidsdienst. Alom schrik en verontwaardiging.
Een medewerker van de uitvaartvereniging heeft op 22 juli de verkeerde kist meegenomen. Dat is natuurlijk fout, maar dat is niet uniek. De wetgever heeft daarom in 1991 een regeling getroffen om dit soort vergissingen te corrigeren. Bij de kist hoort een document met persoonsgegevens dat door een registratienummer aan de kist wordt gekoppeld. Een gemeente mag niemand begraven als niet eerst het nummer op de kist en op het document zijn vergeleken. Maar dat is in Voerendaal niet gebeurd. Een medewerker van de gemeente stelde in de media dat de juiste procedure is gevolgd, maar dat is klinkklare onzin. Als voorafgaand aan het feitelijke begraven de papieren zouden zijn gecontroleerd, zou niet de verkeerde persoon begraven zijn. Op 22 juli is pas na de begraving door medewerkers van de uitvaartvereniging een gemeentelijke grafdelver gekomen om het graf te dichten. Dat is te laat. De kist is voor de begraving niet gecontroleerd. Die grafdelver heeft wel de papieren in ontvangst genomen, maar heeft daar niets mee gedaan.
De gemeente is daardoor verantwoordelijk voor de verkeerde begraving, niet de uitvaartvereniging. Dit ernstige verzuim door de gemeente heeft ook tot gevolg gehad dat twee dagen later een andere familie van een verkeerde kist afscheid wilde gaan nemen.
mr W.G.H.M. van der Putten
specialist uitvaartrecht