Stichting GreenLeave waarschuwt voor milieugevolgen (wens)ballonnen
maandag 9 maart 2015
Vorige week kondigde de gemeente Amsterdam aan het oplaten van ballonnen op evenementen met meer dan 100 bezoekers, te gaan verbieden. Een goede ontwikkeling, die ook de Stichting GreenLeave ondersteunt. Het oplaten van (wens)ballonnen is immers nog altijd een populair ritueel bij het afscheid. Helaas denken nabestaanden op zo’n moment niet altijd na over de gevolgen. De (wens)ballonnen vervuilen het milieu en kunnen desastreus zijn voor dieren. De uitvaartondernemers die aangesloten zijn bij de Stichting GreenLeave, gericht op het adviseren over en aanbieden van de duurzame uitvaart, raden het gebruik van wensballonnen dan ook af.
Wat de lucht in gaat, komt ook weer ergens naar beneden. Tellingen op het strand laten zien dat er steeds meer ballonresten en linten gevonden worden, de hoeveelheid ballonnen in de Noordzee is in de afgelopen 7 jaar zelfs verdubbeld. Dit heeft verschrikkelijke gevolgen voor dieren. Ze raken verstrikt in de linten en de ballonresten worden in magen van vogels en vissen teruggevonden. Hoewel het rubber van de ballon zelf – anders dan de plastic touwtjes en ventielen – in principe wel vergaat, kan dat enkele jaren duren.
Ook ‘afbreekbare’ ballonnen niet verantwoord
Er bestaan wel zogenaamde ‘biologisch afbreekbare’ ballonnen, gemaakt van natuurrubber of latex. Ook met dit materiaal kan het echter jaren duren voordat de ballon is vergaan. Daarnaast zijn er de ballonnen die op een hoogte van ongeveer 25 kilometer door het drukverschil uit elkaar springen in kleine deeltjes. Ook deze ballonnen zijn echter niet verantwoord, de kleine deeltjes die in de zee komen kunnen door de waterdieren verward worden met voedsel.
Wensballon het meest gevaarlijk
Dan is er nog de wensballon, gemaakt van papier, een metalen ring en een brander. Deze ballon zorgt voor nog meer ellende. Er zijn al voorbeelden van vogels die verstrikt raken in het frame van de ballon en de kans op brand bij het te vroeg neerkomen is erg groot. Vanuit de overheid zal het gebruik van wensballonnen dan ook zeer waarschijnlijk op korte termijn verboden worden. GreenLeave neemt hierin het voortouw: uitvaartondernemers die bij GreenLeave aangesloten zijn zullen geen wensballonnen meer leveren aan hun klanten.
Verbod van de Gemeente Amsterdam een belangrijk signaal
Het gebruik van de ‘gewone’ ballonnen kunnen uitvaartondernemers op dit moment nog niet verbieden. Daarom zijn zij des te meer verheugd met het besluit van de Gemeente Amsterdam om het oplaten van ballonnen op evenementen te verbieden. Evert de Niet, voorzitter van de Stichting GreenLeave: “Het is niet altijd gemakkelijk om je klanten op de milieugevolgen van een uitvaart te wijzen, voorop staat natuurlijk dat er een mooi en waardig afscheid moet komen. Deze stap van de Gemeente Amsterdam is een belangrijk signaal, dat ons helpt om aan onze klanten uit te leggen dat het oplaten van ballonnen bij de uitvaart geen verantwoorde keuze is. Wij moedigen andere gemeenten dan ook aan om dit voorbeeld te volgen.”
GreenLeave adviseert over alternatieven
De uitvaartondernemers die aangesloten zijn bij GreenLeave vragen hun klanten met klem om een minder milieubelastend alternatief te overwegen. Deze uitvaartondernemers kunnen hun klanten adviseren over alternatieven, zoals:
Meer informatie over de gevolgen van ballonnen voor het milieu? Zie
www.dieballongaatnietop.nl
www.plasticsoupfoundation.org
balloonsblow.org
Over GreenLeave
De Stichting GreenLeave wil de duurzame uitvaart in Nederland stimuleren en verder ontwikkelen. Daartoe heeft zij criteria voor duurzame uitvaartproducten- en processen opgesteld, die getoetst zijn door de Stichting Natuur & Milieu. Uitvaartondernemers die deelnemen aan GreenLeave kunnen de klant een spectrum aan producten en adviezen bieden voor een duurzame uitvaart, variërend van de uitvaartkist en de urn, tot de catering en de bloemen. Daarnaast voldoen de deelnemende uitvaartondernemers zelf aan vijf kernprincipes voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, en communiceren zij hierover op hun website. Zie voor meer informatie www.greenleave.nu.
Print deze pagina