"Rebelsheid van jaren 60 wordt aanjager vernieuwing Uitvaartbranche
vrijdag 19 september 2008
Op donderdagavond 18 september organiseerde TCN in Radio Kootwijk een congres waarin het Rituele Landschap centraal stond. De wethouders Spoelstra en Boddeke, traden met de uitvaartbranche en diverse andere belanghebbenden in discussie over de trends in de branche en over alternatieve manieren van begraven en herdenken.
Tijdens het congres stond de sterk veranderende rol van het landschap als laatste rustplaats en als plek om te herdenken centraal. Vragen die hierbij aan bod kwamen: Wat is de rol van landschappelijk ontwerp? Hoe kan de inzet van monumenten hieraan gekoppeld worden? Welke conflicten zijn er mogelijk met recreatief gebruik?
Matt van der Poel (Fresh Forward), Ada Wille (Landschapsarchitect), Marius Boender (Beeldend Filosoof) en Kim van der Leest (Triple E), gaven vanuit verschillende invalshoeken hun visie op de mogelijkheden van het kwalitatieve landschap in relatie tot rituelen in de uitvaartbranche.
Naderhand werd er onder leiding van dagvoorzitter Medy van der Laan (TCN), gedebatteerd. Belangrijkste uitkomst van het debat was de constatering dat het rebelse van de jaren 60 zich weer manifesteert in de huidige tijdsgeest, door het doorbreken van bestaande patronen. Duidelijke signalen zijn daarbij zichtbaar, zoals de uitkomst van het onderzoek van Instituut Makeblijde onder de titel Interculturele Dodenplaats: Kern van deze uitkomst is dat het vrije denken waarin dood als onderdeel van het leven en leven als onderdeel van de dood al geen grenzen meer laat zien. Eerder nadenken en eerder betrekken van de consument zou dus een speerpunt voor de uitvaartbranche moeten worden.
Inspirerende beelden van Marius Boender over landschappelijke gedenkplaatsen leverde spontane geïnteresseerde reacties op van gemeente Apeldoorn en provincie Gelderland.
Het congres werd georganiseerd door TCN in het kader van de Triënnale Apeldoorn. Aanleiding was een onderzoek van TCN over de toekomst van de uitvaart.
Triënnale
De Internationale Triënnale Apeldoorn is een driejaarlijks internationaal cultureel festival over tuin- en landschapsarchitectuur. Het thema van 2008 is Herinnering en Transformatie. Dit thema legt een basis voor een gevarieerd en aantrekkelijk programma, voor zowel een breed publiek als de vakgemeenschap.
Centraal in het programma staat het denken over en het werken aan het verband tussen natuur, cultuur en landschap centraal.
Meer informatie over de Triënnale: www.triennale.nl
TCN is een jong en vernieuwend vastgoedbedrijf. TCN ontwikkelt en exploiteert innovatieve vastgoedconcepten en heeft vestigingen in Nederland, Duitsland, Portugal, België, Verenigd Koninkrijk, Rusland, Charlemagne, Spanje, Oostenrijk en Zuid-Afrika. De vastgoedonderneming is gestart in 1994 en kent een onconventionele aanpak van complexe vastgoedprojecten. Geïntegreerd projectmanagement zorgt voor waardecreatie vanaf de conceptontwikkelingsfase tot en met het vastgoedbeheer. TCN wordt gevormd en gemaakt door meer dan 350 medewerkers.