Het NFO pleit samen met collega Frank van de Goot voor meer onderzoek naar de daadwerkelijke doodsoorzaak.
Bied obductie standaard aan!
dinsdag 14 maart 2023
Van de ruim 160.000 doden per jaar in Nederland wordt op circa 3.000 sectie verricht, waarvan maar 250 tot 300 gerechtelijke secties. Wat dus betekent dat we van 98 procent niet precies weten wat de doodsoorzaak is. Als iemand thuis dood wordt gevonden en er zijn geen aanwijzingen voor een misdrijf, dan ‘bedenken’ we er een doodsoorzaak bij. Een oorzaak die in ruim 20 procent van de gevallen faliekant fout is, blijkt uit verschillende studies. Op verzoek van nabestaanden heeft het NFO al veel obducties uitgevoerd, waarbij de doodsoorzaak in meerdere gevallen niet bleek te kloppen of andere zeer waardevolle informatie werd gemist.
Hart-en vaatziekten doodsoorzaak nummer 1? Niet volgens het NFO en collega Frank van de Goot. Op basis van onze ervaringen zouden wij zeggen: infectieziekten. Mensen hebben een slecht hart, maar gaan dood door een virus. Een aantal praktijkvoorbeelden: Er werden mensen onderzocht die zijn overleden aan Creutzfeldt-Jakob en de bof. Die ziekten kom je niet tegen op een doodsoorzakenformulier. In de week dat bekend werd dat het aantal mannen met longkanker daalde, zijn bij drie mannen postmortaal longkanker ontdekt, zonder dat die diagnose was gesteld.
Het kabinet wil het aantal verkeersdoden terugbrengen naar nul in 2030. Daarvoor worden allerlei verkeersveiligheidsmaatregelen genomen. Er wordt beleid gemaakt op basis van statistieken. Waarom niet al die verkeersdoden eens onderzoeken? Je kunt een weg veiliger maken, maar daarmee voorkom je niet dat iemand met een hartinfarct de vangrail inrijdt.
Met verbazing kijkt het NFO naar campagnes die stellen dat het aantal zelfdodingen in Nederland nog nooit zo hoog was. Nee, het aantal mensen met de diagnose zelfdoding was nog nooit zo hoog. In de afgelopen jaren zijn er tientallen mensen onderzocht die onterecht het stempel zelfdoding hadden gekregen. Weer een praktijkvoorbeeld van niet zo lang geleden: een jonge dame, depressief, dood in bed. Lege pillensetjes ernaast. Eén en één is drie: zelfdoding. De familie was ervan overtuigd dat dit niet kon kloppen, en verzoeken om een obductie. Het lichaam werd onderzocht door Frank van de Goot, en wat blijkt? Overleden aan een hersenbloeding.
De zorgverzekering zou niet moeten stoppen bij het overlijden, maar moeten doorlopen tot de uitvaart. Dat betaalt zich dubbel en dwars terug. We kunnen zo veel leren van de doden. Bijvoorbeeld wat een dure kankertherapie werkelijk met tumoren heeft gedaan. We kunnen een erfelijke hartafwijking ontdekken, waardoor we broers, zussen en kinderen kunnen screenen en misschien al een pacemaker kunnen plaatsen. En voor nabestaanden is het een enorme opluchting als zij horen dat de ‘zelfdoding’ van hun dierbare toch een natuurlijke dood blijkt.
Nabestaanden kunnen terecht bij het NFO voor een obductie en alle vragen rondom het overlijden van hun dierbare. Neem gerust contact met ons op bij vragen 035-820 0347 / info@nfob.nl