Consument verprutst belastingaftrek bij uitvaartkoopsom
Run op koopsom uitvaartverzekeringen
maandag 17 november 2008
OUDERKERK AAN DE AMSTEL, 20081118 -- Vanaf 1 januari 2009 worden de uitvaartkosten geschrapt als fiscale aftrekpost. Duizenden belastingbetalers pikken dit voordeeltje nog even mee, althans dat denken ze.
Volgens Geijsel Adviesgroep uit Ouderkerk aan de Amstel draait deze korte hype voor veel mensen straks op een teleurstelling uit als ze van de fiscus vernemen dat de betaalde koopsom toch niet aftrekbaar blijkt te zijn.
"In deze tijd van de kredietcrisis is het prettig te constateren dat er ook nog leuke voordeeltjes voor de consument zijn te halen. Iedereen betaalt vroeg of laat zijn uitvaartkosten. Dat is een wrange zekerheid. Generaties mensen kregen van hun ouders een uitvaartverzekering mee als ze op zichzelf gingen wonen. Ouders hebben hier vaak jarenlang voor betaald. Vanuit Geijsel Adviesgroep hebben wij dit nooit aangemoedigd, omdat dit bedrag slechts een stukje van het financiële probleem bij overlijden oplost. Bovendien waren de kosten van de uitvaart steeds fiscaal aftrekbaar en een verzekering tegen premiebetaling niet.
Nu de uitvaart vanaf volgend jaar niet meer aftrekbaar is, zou men een uitvaartverzekering tegen koopsom in 2008 best kunnen overwegen. Wij constateren echter dat veel consumenten de geldverzekering afsluiten die bij overlijden dus een verzekerd bedrag uitbetaalt. Dat bedrag is vrij te besteden waarmee de koopsom niet meer aftrekbaar is. Het moet een koopsom voor een naturaverzekering zijn, waarbij men als het ware de uitvaart vooraf betaalt. Die is namelijk wel aftrekbaar, mits betaald door de belastingplichtige voor de belastingplichtige, diens partner en kinderen jonger dan 27 jaar.
Verder wordt soms over het hoofd gezien dat er pas aftrek is nadat de inkomensafhankelijke drempel wordt overschreden. Over het algemeen wordt deze drempel vrij snel overschreden omdat veel ziekte- en arbeidsongeschiktheidskosten hieronder vallen.
Dat de betaalde koopsom aftrekbaar is klinkt natuurlijk hartstikke leuk, maar dit heeft pas zin als men ook daadwerkelijk belastingdruk heeft en dat geldt grofweg vanaf een inkomen boven de 35.000 euro. Overigens adviseren wij om niet tot het laatste moment te wachten omdat er een kleine kans bestaat dat de staatssecretaris van Financiën bij een run op koopsommen de aftrekbaarheid voortijdig beëindigt zoals dat in het verleden is gebeurd," aldus Wilfred Mooij, directielid van Geijsel Adviesgroep.