Artsen overtreden de wet bij procedures na overlijden kind
donderdag 6 juni 2013
Sinds 2010 zijn artsen verplicht om contact op te nemen met de gemeentelijk lijkschouwer als een kind is overleden. Maar artsen blijken niet goed op de hoogte te zijn van de regels waardoor het regelmatig voorkomt dat de gemeentelijk lijkschouwer helemaal niet wordt ingelicht. Daarmee overtreden de betrokken artsen onbedoeld de wet, dat meldt de Gelderlander.
De NODO procedure is er om te voorkomen dat sporen van kindermishandeling niet worden ontdekt. Een arts mag zonder overleg met de gemeentelijk lijkschouwer geen verklaring van een natuurlijke dood afgeven. Het maakt daarbij niet uit of de doodsoorzaak al helemaal duidelijk is, zoals dat het geval is wanneer een kind ongeneeslijk ziek was. Een woordvoerster van de KNMG zegt dat artsen die weinig met kinderen werken vaak niet op de hoogte zijn van de regels.
NODO slecht bij 50%
Uit cijfers van het Forensisch Medisch Genootschap (FMG) blijkt dat in het eerste jaar (2010) slechts melding is gedaan van de helft van de sterfgevallen bij kinderen. Inmiddels zou de gemeentelijk lijkschouwer al wel wat vaker worden geïnformeerd maar het aantal meldingen moet volgens het FMG drastisch omhoog.
Video GGD en Uitvaart.Com
Enige tijd geleden heeft Uitvaart.nl samen met het team van forensisch artsen een serie film gemaakt over de forensische lijkschouw. In deze film legt Joris Stomp, forensisch arts van de GGD in Amsterdam uit hoe de NODO-procedure werkt en waarom deze moet worden uitgevoerd.